Praktinio pilietiškumo ir gynybos įgūdžių pamokos

asgfb img 16966011208012023 m. rugsėjo 6-8 ir 13-15 dienomis Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje bendradarbiaujant su Lietuvos šaulių sąjunga (LŠS) buvo įgyvendinama Praktinio pilietiškumo ir gynybos įgūdžių programa, skirta 1 gimnazijos klasių mokiniams.
LŠS instruktoriai ne tik diskutavo su mokiniais apie pilietiškumą, piliečių vaidmenį valstybės gynyboje, bet įtraukę į praktines veiklas padėjo susipažinti su išgyvenimo pagrindais: higiena lauko sąlygomis, maisto gaminimo lauke ypatumais, laužo įkūrimo su skeltuvu specifika, palapinių statymo būdais, mazgų rišimo metodikomis ir kt. Praktinių užsiėmimų metu daug dėmesio skirta mokymuisi suteikti pirmąją pagalbą, susipažinti su ginkluote. Įgūdžiams įtvirtinti organizuotas 10 kilometrų žygis. LŠS instruktoriai pasakojo gimnazistams ne tik apie pasiruošimo žygiui ypatumus ir orientavimąsi miške bei mieste, bet buvo paruošę įdomių užduočių ir žygio stotelėse. Mokymų pabaigoje visiems Adolfo Šapokos gimnazijos pirmokams buvo įteikti kurso baigimo pažymėjimai.

 

Viena iš kurso organizatorių, LŠS instruktorė Ainė Terleckė sakė: „Į mokyklas vesti praktinio pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kurso vykstu jau antrus metus. Manau, jis labai sėkmingas ir naudingas mokiniams. Kitokios veiklos leidžia klasiokams geriau pažinti vieniems kitus. Nešti sužeistą draugą, kartu atlikti kitas užduotis – tai patirtys, kurių įprastų pamokų metu negausi. Nustebino ir pralinksmino Adolfo Šapokos gimnazistų entuziazmas, drąsa: paklausti, ar norėtų lengvesnio ar sunkesnio žygio, visi vieningai tvirtino: „Norime kuo daugiau pelkių!“ Man, kaip LŠS instruktorei, tokios jaunuolių pažinimo patirtys irgi daug duoda. Be to, susitikę su energingais, entuziastingais jaunais žmonėmis, mes, t.y. LŠS nariai, populiariname savo veiklą, galime juos kviesti prisijungti prie mūsų.“  
 
Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos informacija