Projektinės veiklos Utenos „Saulės“ gimnazijoje

LenkijojeJau antrus metus Utenos „Saulės“ gimnazija vykdo projekto „Erasmus + SWIS“ veiklas – viena jų iš ką tik baigėsi. 2019 m. vasario 25-27 d. vyko šio projekto trečiasis tarptautinis susitikimas Środa Wielkopolska, Lenkijoje. Mūsų mokyklos direktorė Nijolė Zabukienė ir anglų kalbos mokytoja Alma Palskienė susitikimo metu, dalyvaudamos partnerių susitikime, aptarė daugelį temų, tokių kaip sklaidos veikla kiekvienos mokyklos tinkluose, mokslinių eksperimentų vaizdo įrašai, projekto rezultatai. Susitikime taip nagrinėtos mokinių ir mokytojų apklausos, kultūrinė veikla mokyklose, laboratorinių eksperimentų vykdymo ypatumai bei socialinių tinklų nauda vykdant projekto sklaidą, išsamiai suplanuotas pasirengimas kongresui Rumunijoje ir jo programa. Projekto dalyviai buvo pakviesti į fizikos ir chemijos pamokas. Jie taip pat turėjo galimybę pasikalbėti su mokiniais, atliekančiais laboratorinius eksperimentus pamokoje. Tai buvo įdomi patirtis tiek mokytojams, tiek mokiniams. Be intensyvaus darbo visi susitikimo dalyviai turėjo galimybę plėsti ir savo kultūrinį akiratį.

O kaip vyksta projekto veiklos gimnazijoje? Penktadienio popietėmis, kai dauguma sauliečių keliauja į namus, mūsų Erasmus+ projekto mokiniai, biologijos mokytoja Audronė Šukevičienė, chemijos mokytoja Irena Urbanavičienė bei projekto koordinatorė Alma Palskienė pluša laboratorijoje. Paskutinis atliktas tyrimas – „Biotechnologija gali išgelbėti jūsų gyvenimą“. Šiandien mes visi, tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus žmonės, esame įpratę reguliariai vartoti pieno produktus. Tačiau taip pat dažnai girdime apie laktozės netoleravimą. Pučia pilvą, skauda galvą, viduriuojate, o gal veidą ėmė berti spuogeliais ar sutriko atmintis? Jeigu pavartoję pieno produktų pastebite šiuos simptomus, gali būti, kad jūsų organizmas neskaido laktozės (pieno cukraus). Todėl mokiniai atliko tyrimą, padedantį atsakyti į klausimą, kodėl laktozė netoleruojama daugelio žmonių. Kitas suplanuotas eksperimentas – su bioplastiku, jo suirimo tyrimas. Pavasarį „Saulės“ gimnazistų laukia pasiruošimas kongresui ir dar 2 laboratoriniai eksperimentai Rumunijoje. Tikime, kad šis gamtamokslis projektas padeda mūsų mokiniams ugdytis dalykines ir bendrąsias kompetencijas, išliekančias visą gyvenimą.
Mūsų gimnazijos vykdomais projektais domisi ir kitų miestų ugdymo įstaigos. Jau ne pirmą kartą priimame svečius – „lyderių laiko“ projekto kūrybinių grupių atstovus. Šią savaitę gimnazijoje vyko susitikimas su Mažeikių švietimo įstaigų vadovais. Mokytojos Alma Palskienė ir Giedrė Balytė-Clarke kalbėjo apie tarptautinės projektinės veiklos svarbą mokinio asmeniniam ir profesiniam tobulėjimui, dalijosi savo patirtimi ir pastebėjimais pasitelkdamos į pagalbą nuotraukas ir video filmus, kuriuos mokiniai sukūrė dalyvaudami Erasmus+ ir NordPlus projektuose. O pavaduotoja ugdymui Jolita Pakalnytė pristatė, kokia pagalba mokiniui tęsiant mokymą(si) pagal aukštesnę ugdymo(si) programą organizuojama gimnazijoje. Mokyklos pavaduotoja kartu su matematikos mokytojomis Rita Musteikiene bei Irena Eitminavičiene pristatė projektą „Inovatyvi matematika – kiekvieno mokinio sėkmė“. Svečiai taip pat buvo supažindinti su neseniai pasibaigusiu „Psichikos sveikatos stiprinimo bei darnių santykių Utenos „Saulės“ gimnazijos bendruomenėje kūrimo“ projektu, jo netradicinėmis veiklomis. Visi pritarė, kad mokinių galimybės ugdytis įvairiuose gimnazijos vykdomuose projektuose yra didžiulės. Nuskambėjo mintis: „fermeris negali priversti želmens augti ir dygti iš sėklos. Jis tik gali sudaryti palankias sąlygas, kad sėkla atskleistų slypinčias joje galimybes.“ (C. Rogers). Susitikimas baigėsi tikėjimu, kad pasėtos sėklos mokinių protuose ir širdyse neš deramą vaisių.