2024 m. projektas „Profesijos. Kuo užaugęs noriu būti?“

trikotazas 122024 m. vasario 19 d. – kovo 1 d. vaikų lopšelio–darželio „Voveraitė“ priešmokyklinės „Giliukų“ grupės ugdytiniai dalyvavo projekte „Profesijos. Kuo užaugęs noriu būti?“.
Projekto tikslas - susipažinti su įvairiomis žmonių profesijomis. Jo metu vaikai su mokytojomis planavo susitikti su žmonėmis, kurie apie profesijas galėtų papasakoti daugiau, nei žino vaikai. Todėl į projektą nutarta įtraukti ugdytinių tėvus bei kitų profesijų žmones.

 

Vaikai apsilankė tėvų darbovietėse, tėvai pakviesti į grupę pristatyti savo profesijų. Projekto metu vaikai piešė savo svajonių darbą, pasakojo apie tėvų profesijas. Kūrybinių žaidimų metu žaidė profesijas, matavosi, išbandė įvairių profesijų rūbus, daiktus, įrankius ir reikmenis. Lakavo nagus, kūrė vieni kitiems šukuosenas, gaminosi mašinas, lėktuvus, statė pilis.
Su profesijomis susipažinti vaikai pradėjo nuo pačios artimiausios aplinkos – darželio bendruomenės. Nors daugelį darbuotojų vaikai mato dažnai, tačiau įvardinti jų profesijų negali. Vaikai susitiko su įstaigos direktore, pavaduotoja, buhaltere, ūkvede, skalbėja, darbininku, virėjomis jų darbo vietoje, uždavė vaikams aktualius klausimus apie darbuotojų profesijas. Vaikai aptarė, kuo svarbūs visi ugdymo įstaigoje dirbantys žmonės ir kodėl svarbu gerbti jų darbą. Vėliau į šio projekto veiklas įsitraukė ugdytinių tėvai. Vieni organizavo išvykas, kiti pasikvietė pas save į darbovietes, treti – atvyko į ugdymo įstaigą ir papasakojo apie savo profesijas bei pomėgius. Buvo suorganizuota išvyka į Utenos priešgaisrinę tarnybą. Čia vaikai sužinojo apie gaisrininko profesiją, susipažino su įvairia įranga, apžiūrėjo mašinas, specialią gaisrininkų aprangą, išgirdo atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Tėvai pakvietė vaikus į Utenos trikotažą. Vaikai sužinojo, kaip dažomos medžiagos, klijuojami piešinukai. Apžiūrėjo įrangą, susipažino su ten dirbančiais įvairių specialybių žmonėmis. Tėvai suorganizavo išvyką į VŠĮ Utenos Radijas. Vaikai susipažino su radijo laidų vedėjo darbu, išsiaiškino, kaip kuriamos įvairios radijo laidos, kaip vyksta laidos įrašinėjimo procesas. Ugdytinės mama, atvykusi į grupę, vaikams pristatė kirpėjos profesiją. Parodė įrankius, su kuriais dirba, paaiškino vaikams, kokių priemonių reikia, norint sukurti gražią šukuoseną. Smagiausia, kad kiekvienam vaikui buvo sukurta šukuosena. Kita ugdytinės mama pristatė vaikams savo pomėgius - sukimo meną. Taip vadinamas figūrėlių kūrimas iš ilgų balionų. Mama su vaikais susuko šuniukus, o užsiėmimo pabaigoje pavaišino pačios pagamintais ledų morengais. Grupės mokytoja suorganizavo susitikimą su policijos pareigūnais. Policininkai vaikams parodė, kokie yra pagrindiniai jų darbo įrankiai. Supažindino su jų darbo įrankių funkcijomis. Ugdytiniai išbandė, pasimatavo antrankius, policininko kepurę, darė pirštų antspaudus, apžiūrinėjo iš arčiau policijos mašinas. Kiekvienas ugdytinis gavo dovanų po atšvaitą – saugumo pagalbininką tamsiuoju paros metu gatvėje.
Dėkojame grupės tėveliams ir įvairių profesijų atstovams, kurie prisidėjo ir aktyviai dalyvavo vykdomame projekte.