Turininga ir prasminga diena, kelionė finansuota NVŠ projekto lėšomis PDF Spausdinti El. paštas

IMG 12982016 m. balandžio 23 dieną, kai visoje Lietuvoje vyko švarinimosi akcija „Darom", Utenos krašto jaunieji šauliai iš Utenos, Leliūnų, Vyžuonų ir Užpalių išvyko padirbėti į Zarasų rajone pasodintą šaulių ąžuolyną. Čia Lietuvos tūkstantmečiui pasodintas 1000 ąžuolų parkas, vėliau papildytas dar 600 medelių, skirtų Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms. O kad kelionė neprailgtų, pakeliui dar ir Lietuvos istorijos pasimokėme ir lietuviškas tradicijas prisiminėme. Pakeliui sustojome Antazavėje.

Iš čia vyko žygis pėsčiomis iki Antazavės Šilo mūšio bunkerių, kur apžiūrėję bunkerius išklausėme ir Šilo mūšio istorines detales. Iš Antazavės pasukome link Suvieko, kur Čičirio ežero įlankoje auga šaulių ąžuolynas. Čia pasitiko girininkas, kuris papasakojo, kokius darbus reikia nudirbti. Reikėjo ne tik šiukšles surinkti (džiaugėmės, nes jų radome tikrai labai nedaug), pataisyti ąžuoliukų apsaugas, pakalti kuoliukus, išgenėti pašalinius ūgliukus, bet ir atsodinti gyvūnų nugraužtus sodinukus. Padirbėta neblogai - atsodinome apie 150 ąžuoliukų, sutvarkėme teritoriją... O po prasmingų darbų - laikas pietums. Po talkos visi su didžiuliu apetitu kirto kopūstienę, šaulišką košę ir atsigaivino arbata.
Kelionę tęsėme link Stelmužės ąžuolo. VažuojantZarasus ir neužsukti į vienintelį veikiantį vandens malūną - būtų tikrai gėda. Malūnininkas Stasys mielai papasakojo apie miltų ir kruopų gimimą, kartu iššifravome dainą apie du gaidelius, davė paragauti ruginių, kvietinių „razavų“ miltų ir pakrikštijo visus pyragui skirtais kvietiniais miltais. Paragavę naminės duonelės ir visokių vietoje gaminamų skanumynų, apsukę porą ratų aplink apžvalgos bokštą Zarasuose, pajudėjome link namų. Puiki nuotaika ir kelionė praturtinusi ne tik vaikus bet ir mokytojus.