Utenos įvietimo įstaigos aktyviai dalyvauja prevencinėse programose

vaiko labui Lietuvos ugdymo įstaigos kuria visiems mokyklos bendruomenės nariams visapusiškai saugią aplinką, siekia išgyvendinti patyčias ir smurtą, taikydami veiksmingas, moksliškai pagrįstas vaikų emocinių ir elgesio problemų prevencines programas.Viena iš jų – tarptautinė programa „Zipio draugai“, skirta 5–7 metų vaikams. Ši programa bendromis pedagogų ir programos vykdytojų pastangomis įgyvendinama Lietuvoje nuo 2000-ųjų. Joje yra dalyvavę daugiau nei 285 tūkst. vaikų, programos pedagogo kvalifikaciją yra įgiję 6,2 tūkst. pedagogų. Programa įgyvendinama lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis.

Utenos apskrities ugdymo įstaigos dalyvauja programoje „Zipio draugai“ nuo 2004-ųjų metų. Joje dalyvavo virš 10 tūkst. apskrities vaikų, darbui programoje yra parengti 242 Utenos apskrities pedagogų.

Utenos apskrities ugdymo įstaigų vadovai bei pedagogai vertina programos „Zipio draugai“ teikiamas galimybes vaiko emocinių ir elgesio problemų prevencijai bei klasės ir mokyklos mikroklimatui gerinti, tad jie aktyviai dalyvauja programoje. Ateinančiais mokslo metais Utenos apskrityje programoje dalyvaus 41 pedagogai, beveik 700 vaikų iš 18 ugdymo įstaigų.

2022–2023 m. m. programoje ,,Zipio draugai” dalyvaus šios Utenos rajono ugdymo įstaigos:

  1. Utenos vaikų lopšelis-darželis „Pasaka“
  2. Utenos mokykla-vaikų darželis „Varpelis“
  3. Utenos vaikų lopšelis-darželis „Šaltinėlis“
  4. Utenos lopšelis-darželis „Saulutė“
  5. Utenos lopšelis-darželis „Gandrelis“
  6. Utenos vaikų lopšelis-darželis „Voveraitė“
  7. Utenos rajono Užpalių gimnazija

Lietuvoje 2012 m. pradėtas įgyvendinti programos „Zipio draugai“ tęsinys – programa „Obuolio draugai“, skirta vyresniems, t.y. 7–9 metų vaikams. Šioje programoje jau dalyvavo daugiau kaip 56 tūkst. vaikų, įgyvendinti programą paruošti 2 tūkst. pedagogų. Programa įgyvendinama lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis.

Programa „Obuolio draugai“ Utenos apskrityje pradėta įgyvendinti nuo 2016–2017 mokslo metų, joje jau dalyvavo beveik 1,3 tūkst. Utenos apskrities vaikų, įgyvendinti programą parengti 67 Utenos apskrities pedagogai.

2022–2023 m.m. programoje „Obuolio draugai“Utenos rajonougdymo įstaigos nedalyvaus.

Nuo 2006-ųjų metų visoje Lietuvoje įgyvendinama socialinių bei emocinių sunkumų įveikimo gebėjimus ugdanti ankstyvosios prevencijos programa „Įveikiame kartu“, skirta 7–9 metų vaikams. Programos pedagogų kvalifikaciją jau yra įgiję 3,2 tūkst. pedagogų; programoje yra dalyvavę daugiau kaip 67 tūkst. vaikų. Joje dalyvauja ir Utenos apskrities pedagogai.

2022–2023 m.m. programoje „Įveikiame kartu“ Utenos rajonougdymo įstaigos nedalyvaus.

Programų „Zipio draugai“ ir „Obuolio draugai“ metodinis centras Utenos apskrityje yra Utenos rajono lopšelis-darželis „Voveraitė“, kurio darbuotojai savanorišku darbu prisideda prie programos įgyvendinimo, plėtros ir kokybės palaikymo apskrityje.

Programose „Zipio draugai“, „Obuolio draugai“ ir „Įveikiame kartu“ dalyvaujančių įstaigų ir pedagogų sąrašus, naujai į programas įsitraukusių pedagogų seminarų datas ir kitą su programomis susijusią informaciją rasite mūsų internetiniame puslapyje www.vaikolabui.lt

 

Viešoji įstaiga „Vaiko labui“