Gyvename ir dirbame taip, kad niekas nepasakytų - jūsų rytoj buvo vakar!

foto dauniskisVisi žinome posakį, kad viščiukus skaičiuoja rudenį, bet mums, dirbantiems mokyklose, taip pat svarbus ir pavasaris, kai mokslo metus užbaigia abiturientai. Šį pavasarį paskutinis skambutis nuskambės jau 50-ajai Dauniškio gimnazijos abiturientų laidai. Šis apvalus skaičius skatina apžvelgti prabėgusius metus ir dar kartą apmąstyti, kokia šiandien yra gimnazija, kuo ji gyvena, kokį indėlį įneša į Utenos jaunosios kartos ugdymą.

Gera, sėkminga, turinti aiškią kryptį, atkakliai siekianti savo tikslų. Taip apibūdinčiau Dauniškio gimnazijos šiandieną. Prieš šešetą metų, susipažinę su Geros mokyklos koncepcija (patvirtinta švietimo, mokslo ir sporto ministro 2015 metais), gimnazijoje nusprendėme vadovautis būtent šioje koncepcijoje išdėstytais principais, nes jie atitiko mūsų gimnazijos vertybes. Gimnazijos moto – „Ateini geras, išeik geresnis“ – rodo, kad gimnazijoje didžiausia vertybe laikomas žmogus.

Kiekvieną gimnazistą pasitinkame kaip asmenybę, turinčią daug gerų savybių, gebėjimų, talentų, kuriuos pedagogai stengiasi kuo greičiau įžvelgti ir sudaryti kiekvienam besimokančiajam gimnazijoje tinkamiausias sąlygas ugdytis, sutvirtėti ir tapti brandžiu žmogumi. Džiaugiuosi, kad mes, gimnazijos mokytojai ir vadovai, jau seniai supratome, koks svarbus yra jauno žmogaus ugdymas, ne tik žinių perteikimas. Taigi mūsų gimnazijoje ypatingas dėmesys skiriamas ne tik kiekvieno mokinio mokymosi sėkmei, bet ir gražiems bendruomenės narių tarpusavio santykiams bei vertybinių nuostatų ugdymui. Pagrindiniai sėkmingos ugdomosios veiklos požymiai mūsų gimnazijos bendruomenei yra geri ugdymosi rezultatai ir prasmingas, įsimenantis jauno žmogaus praleistas laikas gimnazijoje. Abu dalykai – tiek rezultatai, tiek ir ugdymosi procesas – mums yra vienodai svarbūs. Ugdymosi rezultatai mums – tai ne tik galutiniai akademiniai pasiekimai, bet ir asmenybės branda, nuolatinė mokymosi pažanga, sveikas pasitikėjimas savo jėgomis, sugebėjimas adekvačiai suvokti realybę ir kelti sau ugdymosi tikslus, priimti naujus iššūkius kaip kelią į tobulėjimą. Mokymosi procesas, dalyvavimas mokyklos gyvenime yra toks pat svarbus asmenybės augimui, kaip ir formalusis ugdymas. Gyvenimas mokykloje ir mokymasis susilieja persipinant įvairioms veikloms, erdvėms, patirtims. Gimnazijos bendruomenei yra svarbi kiekvieno mokinio savijauta (būti priimtam, gerbiamam, saugiam, džiaugtis buvimu mokykloje, laikyti jį prasmingu), bendruomeniškumas (vienybė, dalinimasis, rūpinimasis kitais, pagalba, įsipareigojimai), savivalda (tarimasis, sprendimų inicijavimas, priėmimas ir įgyvendinimas, mokyklos gyvenimo kūrimas).

Man, kaip gimnazijos vadovei, itin džiugu, kad visa tai pas mus iš tikrųjų vyksta, o yra ne tik gražūs žodžiai. Gimnazijos mikroklimatą nuolat pasitikriname vykdydami mokinių, jų tėvelių bei visų gimnazijos darbuotojų apklausas. Džiugu, kad mokiniai, dalyvaudami anoniminėje apklausoje, gimnazijos mokytojus įvertina aukščiausiais balais, o atsakydami į atvirus klausimus mokytojams nepagaili gražių žodžių bei pagyrimų. Štai vienas jų: „mokytoja labai geranoriška, visuomet pasiruošusi pakonsultuoti, jei iškyla problemų. Jos dėstymo būdas labai pasiteisino - jaučiu, kad nuo mokymosi su ja pradžios gerokai patobulėjau. Mokytoja visada pasidžiaugia mūsų laimėjimais ir padrąsina, jei kas nepavyksta. Ji kuria šiltus ir draugiškus santykius su mokiniais, domisi jų savijauta. Visuomet smagu eiti į pamokas, nes mokytoja sukuria labai šiltą atmosferą. Manau, vienas iš svarbiausių dalykų yra tas, kad mokytoja tiki kiekvienu savo mokiniu ir jo gebėjimais“. Džiaugiamės ir gerais akademiniais pasiekimais, valstybinių brandos egzaminų rezultatais. Šių rezultatų augimą parodo kasmet sudaromų Lietuvos mokyklų reitingų lentelės, kuriose kasmet kylame aukštyn. Didžiuojamės, kad tarp iškiliausių Lietuvos mokytojų, „Reitingų“ žurnale vadinamų mokytojais perlais, matome ir mūsų gimnazijos mokytojų pavardes. Nelikome nepastebėti ir Utenos jaunimo– 2020 metų pabaigoje Utenos jaunimo apdovanojimuose pelnėme Metų organizacijos titulą! Tikrai reikšmingas apdovanojimas! Pelnyti jaunų žmonių pasitikėjimą ir įvertinimą nėra taip lengva!Todėl esu labai dėkinga visiems gimnazijos bendruomenės nariams – mokytojams, kurie visa savo esybe yra atsidavę jaunų asmenybių ugdymui, mokiniams, jų tėvams, kitiems gimnazijos darbuotojams, kurie kasdienine savo veikla ir sukuria gimnaziją tokią, kokia ji šiandien yra – moderni, bendruomeniška, jauki ir šilta, nuolat tobulėjanti bei siekianti kiekvieno mokinio sėkmės!

 

Asta Skeirienė, Utenos Dauniškio gimnazijos direktorė