# MEPALietuva. Europos savaitė jaunųjų europiečių akimis

mepa ltGegužės 9-oji – Europos diena, ji švenčiama visoje Europos Sąjungoje. Utenos Dauniškio gimnazijoje jau tradicija tapo Europos savaitė. Jau antri metai, deja, ji yra nuotolinė. Pirmas išbandymas gimnazistams buvo tradicinis Europos egzaminas. Organizuodami Europos savaitės renginius rėmėmės vyresniųjų gimnazistų bei jau studijuojančių MEPA ambasadorių patirtimi. Maloniai bendradarbiavome su Europe Direct informacijos centro Utenoje vadove Dainora, kuri pristatė naująsias centro veiklas ir pakvietė mokinius į virtualią kelionę po Europą eksprESu – vaizduotės ir žinių traukiniu. Juk 2021-ieji – Europos geležinkelių metai! Šios kelionės tikslas – paskatinti žaidėjus pagilinti savo žinias bei sužinoti įdomių faktų apie Europos Sąjungą. Kiekviename eksprESo vagone keliautojų lauks įdomios mįslės, užduotys ir galvosūkiai. Žaidimas sukurtas virtualaus pabėgimo kambario formatu.
III klasės mokiniai turėjo galimybę bendrauti su Utenos jaunimo informacijos centro vadove, buvusia mūsų gimnazijos mokine Edita Šileikyte, kuri mielai papasakojo apie centro teikiamas konsultacijas jaunimui nuo 14 iki 29 metų. Jose jaunuoliai gali gauti patikimų atsakymų į jiems svarbius klausimus dėl darbo užsienyje, savanorystės. Edita pakvietė į Utenos A. ir M. Miškinių viešąją biblioteką pabendrauti artimiau. 2021 m. gegužės 11 d. trečiokai dalyvavo virtualiame susitikime su europarlamentare Rasa Juknevičiene, kuri pristatė aktualią šių dienų temą: „COVID 19 pandemija ir dezinformacija: kaip nepasiduoti melagienoms“. Europarlamentarė atsakė į mokinių ir mokytojų klausimus.


II a klasės mokiniai dalyvavo pamokoje-diskusijoje „ES aktualijos“, kurią padėjo organizuoti Europe Direct informacijos centro vadovė Dainora. Pamoką vedė Aušrinė Diržinskaitė Kazlauskienė - ekonomikos valdysenos grupės asistentė, dirbanti prie Europos Komisijos. Patrauklia forma buvo pristatyta ES žaliasis kursas ir kitos biudžeto sritys. O gegužės 12 d. Ia ir Id klasių mokiniai pamokoje žaidimo forma gilino žinias apie Europos Sąjungos tikslus, vertybes, ateitį. Pamoką vedė Edita Škirkaitė, Vilniaus Europos informacijos centro darbuotoja.
Europos savaitę užbaigė jaunesnieji MEPA ambasadoriai ir buvę ambasadoriai - dabartiniai pirmakursiai studentai. Ia ir IIc klasių gimnazistams jaunesniosios ambasadorės Austina ir Domilė (IVa klasė) surengė diskusiją: „Ką mano labui daro Europa?“ Jos papasakojo apie savo veiklą šiame projekte, kuris davė neįkainojamų patirčių, padedančių apsispręsti renkantis tolimesnį kelią, ir skatino visus dalyvauti šiame projekte. Po diskusijos gimnazistai atsakė į klausimus ir apibendrino diskusiją „Kahoot“ platformoje. Na, o penktadienį Ia, Ib ir IIa klasių mokiniai susitiko su Vilniaus universiteto pirmakursiais, buvusiais ambasadoriais Livija, Darija, Luku ir Edvinu. Darija, VU studijuojanti skandinavistiką, prisiminė, kaip ji įsitraukė į šią veiklą. Livija ir Lukas bei Edvinas, studijuojantys politikos mokslus, skatino nebijoti iššūkių, labai rimtai dirbti ir laimėti kelionę į Strasbūrą.
Gegužės 17 d. III klasių gimnazistams vyko pamoka „Europos Sąjungos biudžetas – daugiau nuveikti ar mažiau sumokėti?“ su europarlamentaru Andriumi Kubiliumi. Pamokos tema sudėtinga, ją dar teks aptarti pamokose su pasirinkusiais geografijos egzaminą abiturientais.
Mūsų gimnazistai ne vien tik klausėsi paskaitų ar žaidė žaidimus. I klasių mokiniai geografijos pamokoje atliko kūrybinį darbą „Europos šalis fotonuotraukose“. Mokinių taryba neliko nuošalyje: darbus viešino mokinių tarybos instagrame ir siūlė atspėti, kokia šalis fotonuotraukose. II klasių gimnazistai rengė pristatymus „Ką man teikia Europa?“ ir „Europa – Utenoje!“ Gimnazijoje vyko integruotos istorijos, biologijos, anglų kalbos, muzikos pamokos apie ES. Aktyviai pamokas vedė informacinių technologijų mokytoja Giedrė, kuri su mokiniais kūrė sveikinimus su Europos diena, taip pat atliko darbą „TOP4 po Europą“.
Viską apibendrinant, šių metų Europos savaitė išsiskyrė tuo, kad daugelyje veiklų savo patirtį perdavė mūsų buvę ar tebesimokantys vyresnieji gimnazistai. Tai mokiniams yra priimtina ir patrauklu. Didžiuojamės savo esamais ir buvusiais gimnazistais, jie puikūs jauni žmonės, nuo kurių priklausys ir mūsų ateitis!