#MEPALietuva „Europos savaitės 2019“ atgarsiai

„Europos savaitė 2019“ gimnazijoje vainikavo 2018 -2019 m.m. gimnazijos MEPA ambasadorių veiklas. Nors renginiai, susitikimai, protų kovos, skirtos Europos temoms, vyko visus mokslo metus, tačiau šią savaitę dirbome integruodami Europos temas į įvairių dalykų pamokas. Per savaitę mokytojai pravedė apie 70 integruotų pamokų I- IV klasės mokiniams. Visada norisi jau trečius metus organizuojamą Europos savaitę atnaujinti.
„Europos savaitė 2019“ gimnazijoje vainikavo 2018 -2019 m.m. gimnazijos MEPA ambasadorių veiklas. Nors renginiai, susitikimai, protų kovos, skirtos Europos temoms, vyko visus mokslo metus, tačiau šią savaitę dirbome integruodami Europos temas į įvairių dalykų pamokas. Per savaitę mokytojai pravedė apie 70 integruotų pamokų I- IV klasės mokiniams. Visada norisi jau trečius metus organizuojamą Europos savaitę atnaujinti.
Kadangi gimnazijoje vis daugiau aktyvių, pilietiškų gimnazistų, kurie dalyvauja ir miesto, ir net respublikos visuomeniniame gyvenime, sumanėme, kad daugumą veiklų organizuos patys mokiniai.

1
img_20190509_103141
img_20190509_131120
img_20190510_124432
1/4 
start stop bwd fwd

Jau nuo pat pirmadienio (gegužės 6 d.) mokiniai koridoriuose šurmuliavo ir laukė į pamokas ateinančių savo bendraamžių: Austinos, Gerdos, Domilės, Livijos, Darijos, Andrės, Emilijos, kurios ne vien teoriškai, bet ir labai patraukliomis formomis - simuliacija, debatais, žaidimais, pokalbiais, protų kovomis - perteikė mokiniams šiuo metu Europai aktualią informaciją. Ypatingą dėmesį skyrėme ateinantiems Europos Parlamento rinkimams. „Žinau, ką renku“ komandos narės Gerda, Andrė, Emilija antrokams ir trečiokams vykdė simuliacijas „Tobulo europarlamentaro CV“, jų metu mokiniai kūrė tobulo kandidato į Europos Parlamentą charakteristiką ir vėliau dalyvavo debatuose.O gegužės 8 d. KIC „Taurapilyje“ vyko tos pačios komandos organizuoti kandidatų į Europos Parlamentą debatai miesto visuomenei. Debatuose dalyvavo 6 būsimieji kandidatai: R. Morkūnaitė – Mikulėnienė, A. Paulauskas, A. Svitojus, P. Kunčinas, A. Matulevičius, R. Lapinskas. Renginys pavyko, tačiau pritrūko besidominčių, tad ateityje teks pagalvoti, kaip plačiau paviešinti informaciją, kad ji pasiektų kuo daugiau žmonių.
Livija ir Darija, MEPA jaunesniosios ambasadorės, III klasių mokinius supažindino su Europos vertybėmis bei įgytoms žinioms apibendrinti organizavo protų kovų žaidimą.
#MEPA jaunesnioji ambasadorė, taip pat JEK ( Jaunimo Europos Komandos) narė Austina vedė pamokas II, III ir IV klasių gimnazistams apie ES įgaliojimus, teisėkūrą. Pasinaudodama aktyviuoju žaidimu mokiniams suprantamai paaiškino, kaip priimami teisės aktai, kurie veikia mūsų kasdienį gyvenimą. Taip pat inicijavo diskusijas „Europos Sąjunga – privalumai ir trūkumai mūsų kiekvieno gyvenime.“
Na, o gegužės 9 – osios rytą – Europos dieną - gimnazijos mokinius Austina ir jaunesnieji ambasadoriai pasitiko sveikinimais ir kvietimu balsuoti už jiems svarbiausią ES vertybę. Mokiniai balsavo už šias vertybes : solidarumą, lygybę, orumą, demokratiją. Tad vyko savotiška pamokų refleksija.
Ši diena gimnazijoje buvo pilna veiksmo, nes per visas pamokas mokytoja Giedrė puikiai organizavo Europos egzaminą – šį kartą jau internetu. Laimėtoju tapo 3a klasės mokinys, jaunesnysis ambasadorius Lukas. Matyt, tikrai į naudą išėjo kelionė į Europos Parlamentą Strasbūre. Na, o 13 val. mokiniai buvo kviečiami į aktų salę, kur vyko diskusija su gimnazijos mokytojais bei mokiniais apie tai, kaip ES paveikė kiekvieno jų gyvenimą: „Lietuva – ES jau 15 metų“. Diskusijoje dalyvavo 4 mūsų gimnazijos mokytojai ( įvairaus amžiaus) ir 4 mokiniai. Kiekvienas mokytojas dalinosi savo asmeninėmis patirtimis, kaip pasikeitė Lietuva, Utena, gimnazija nuo 2004 metų. Sulaukėme daug klausimų iš salės. Padarėme išvadą, kad kartais mokiniams reikia paprasto, šilto, artimo bendravimo. Ne vien teorinių žinių, o to, kas paliečia šalia esantį žmogų. Gimnazistai išreiškė norą dažniau dalyvauti tokiose diskusijose, džiaugiamės jų aktyvumu.
Miesto Europos dienos šventėje, kurią organizavo Europe Direct Utena informacijos centras, mūsų gimnazijai atstovavo merginų šiuolaikinių šokių grupė „DiaDance“, (vadovė D. Kaziūnienė). Renginyje savanoriavo mūsų gimnazistės.
Ir dar labai norime pasidžiaugti, kad mūsų gimnazijoje vykstantys renginiai kelia ir miesto progimnazijų susidomėjimą. Tad jau antri metai Europos savaitę užbaigiame protmūšiu „Aš – Europietis!“, kuriame savo jėgas išbando progimnazijų ir mūsų I klasių komandos. Šiais metais nugalėjo Ia klasės jaunieji europiečiai.
Aktualius Europai klausimus: nuo Romos sutarties iki Brexito, nuo migracijos ir saugumo iki ES ateities – analizavome ne vien tik integruotose pamokose ar renginiuose „Europos savaitė“, bet ir visus mokslo metus. Bet pradėjome ir baigėme tuo, kas Europoje yra svarbiausia, - kalbėjome apie žmogaus teises, demokratiją, teisės viršenybę, toleranciją ir solidarumą. Gimnazistai puikiai išlaikė Europos egzaminą! Mums šiandien labiausiai rūpi Europos ateities klausimai, nes šį sekmadienį, gegužės 26 d., vyks nauji EP rinkimai. Juk mes auginame pilietiškus gimnazistus - toks mūsų dalyvavimo projekte „Mokykla- Europos parlamento ambasadorė“ pagrindinis tikslas.