2019 m. balandžio 1-5 d. Erasmus+ susitikimas Utenoje – įspūdžių kupina pirmoji balandžio savaitė mokykloje

dsc04177Pirmoji 2019 m. balandžio savaitė Utenos Krašuonos progimnazijoje buvo pilna netradicinių veiklų, smagių įspūdžių ir naujų patirčių, kadangi mokykloje įvyko antrasis šalių partnerių susitikimas pagal progimnazijoje vykdomą tarptautinį ERASMUS+ programos bendrojo ugdymo strateginių partnerysčių projektą „Pasiruošk, dėmesio, pirmyn į 2020-uosius!“.
Projekto tikslas – skatinti sporto kultūrą ir praktiką, taip pat atkreipti švietimo bendruomenių dėmesį į Europos Sąjungos piliečių ir olimpines vertybes.

Šio susitikimo tema ir tikslas – Parolimpinės žaidynės. Mokiniai, dar prieš įvykstant susitikimui, mokėsi apie Parolimpinių žaidynių istoriją, susipažino su įvairiomis parolimpinio sporto šakomis, vyko į susitikimus su parolimpiečiais sportininkais, vykdė kitas įvairias veiklas, kad kuo daugiau sužinotų ir išmoktų apie Parolimpines žaidynes.
Balandžio 1-5 dienomis į Utenos Krašuonos progimnaziją suvažiavo svečiai iš Graikijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos ir Lenkijos. Atvyko 15 mokytojų ir 20 moksleivių.

Vizito metu svečiai aplankė mokyklą, susipažino su įvairiomis ugdymo(si) aplinkomis, stebėjo užsiėmimus pradinėse klasėse, o taip pat patys dalyvavo įvairiose veiklose. Vyko projekte dalyvaujančių šalių delegacijų sukurtų filmukų apie parolimpinį sportą pristatymai, susitikimas su Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentu Mindaugu Biliumi ir Europos vicečempionu Danu Sodaičiu, kurie pasakojo apie parolimpinį sportą, asmeninius pasiekimus, organizuotos parolimpinio sporto šakas imituojančios rungtynės, kurios dalyvavo 4 mišrios komandos iš progimnazijos moksleivių bei atvykusių vaikų, o taip pat tėvelių bei tarptautinė mokytojų komanda. Buvo žaidžiamas golbolas, ledo ritulys, krepšinis.
Pagrindiniu Erasmus+ projekto, skirto susipažinti su Olimpiniu ir parolimpiniu judėjimais, akcentu tapo įspūdingas renginys Utenos daugiafunkciame sporto centre. Renginyje sveikinimo žodžius tarė Utenos Krašuonos progimnazijos direktorius Rolandas Gruodinskas, kuris džiaugėsi, jog tiek daug mokinių įsitraukė į projektą, skatinantį sporto kultūrą, praktiką bei sporto ir Europos vertybes.
Utenos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidmantas Valinčius pasidžiaugė, kad ši šventė yra dviguba, nes vyksta ne tik projekto veiklų vykdymas, bet ir uteniškių nugalėtojų, dalyvavusių Pasaulio vasaros specialiosiose žaidynėse, apdovanojimai.
Sveikinimo žodžius tarė ir Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atstovė Vita Balsytė, kuri kalbėjo komiteto prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės vardu bei džiaugėsi, kad Olimpinė dvasia suvienijo mokinius ir skirtingų Europos šalių pedagogus ir dėkojo Krašuonos progimnazijai už iniciatyvumą ir bendrą darbą skleidžiant olimpinius idealus Lietuvoje.
Projekto koordinatorius iš Prancūzijos Patrick Morales pristatė projekto tikslus, sporto plėtros svarbą mokyklose bei artimiausius planus.
Šokiai, dainos, video, susiję su paralimpiniu sportu buvo dėmesį kaustantis bei jautresniems ašarą traukiantis renginys. Olimpinė ir parolimpinė sporto dvasia bei vertybės tikrai pasiekė arenoje susirinkusiųjų širdis ir mintis. Nuostabu, kad labai daug tėvelių dalyvavo renginyje. Tai parodo, kad mokyklos bendruomenei rūpi tai, kas vyksta mokykloje.
Svečiai turėjo progą ne tik susipažinti su Utena, bet ir šiek tiek plačiau pažinti Lietuvą, jos istoriją bei kultūrą. Balandžio 2 d. delegacijos išvyko į Vilnių, kur susipažino su Lietuvos sostine, lankėsi Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete, kur labai daug sužinojo apie komiteto vykdomą veiklą, organizuojamus renginius ir projektus. Svečiai aplankė Rio de Žaneiro parolimpinę čempionę Lietuvos golbolo rinktinę ir kartu išbandė šį žaidimą.
Balandžio 3 d. svečių delegacijos lankėsi Kaune. Pirmoji gan ekstremali patirtis vyko Kauno sobore (Kauno Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje), kur kiekvienas galėjo pasijusti neregio kailyje, eidamas tamsiu tuneliu, vėliau svečiai aplankė Lietuvos sporto muziejų, kuriame trumpai muziejaus istoriją papasakojo bei jį aprodė direktorius Pranas Majauskas - buvęs sunkiaatletis, jėgos trikovininkas, treneris, sporto organizatorius, muziejininkas. Pažintį su parolimpiniu sportu - plaukimu tęsė Birutė Statkevičienė – daugkartinė Lietuvos, Europos ir pasaulio čempionė, sporto mokslininkė, pedagogė. Birutė jau daugelį metų moko plaukti regėjimo negalią turinčius sportininkus. Trenerė išugdė daug puikių plaukikų, parolimpiadų prizininkų. Delegacijos nariams B. Statkevičienė leido paliesti jai patikėtą nešti 2012 metų Londono žaidynių olimpinį deglą. 
Balandžio 5 d. mokyklos bendruomenė atsisveikino su svečiais, tačiau tuo projekto veiklos nesibaigia. Delegacijos susitiks Italijoje gegužės mėnesį, kur kiekviena šalis pristatys savo pasirinktą sportą su kamuoliu.
Dėkojame už nuostabias projekto įgyvendinimo veiklas Krašuonos progimnazijos projekto koordinatorei Gritai Morkienei bei kiekvienam, kuris prisideda prie projekto įgyvendinimo.


Parengė Daiva Rimšienė ir Zita Stankevičė