Užpalių gimnazijos Vyžuonų skyriaus projekto Erasmus+ ,,Kodėl mes bendradarbiaujame?“ partnerių susitikimas Bulgarijoje

projekto dalyviaiErasmus plius

logo erasmus plus

2019 m. vasario 25 – kovo 3 d. Bulgarijos Respublikoje, Kresnoje, vyko antrasis Erasmus+ projekto ,,Kodėl mes bendradarbiaujame?'' (Why we matter) dalyvių susitikimas. Jame dalyvavo 6 Užpalių gimnazijos Vyžuonų skyriaus mokiniai: Emilija Naumkinaitė (3 klasė), Tautvydas Markvatas (5 klasė), Paulius Baravykas (6 klasė), Martynas Ilčiukas (7 klasė), Rugilė Diržytė ir Gabrielė Matulionytė (8 klasė), anglų kalbos mokytoja Ingrida Šinkūnienė, pradinių klasių mokytoja Rita Morozovienė, lietuvių kalbos mokytoja Regina Bernotienė bei Užpalių gimnazijos Vyžuonų skyriaus direktorius Rimantas Žvirblis.

Susitikimo dienotvarkė buvo intensyvi. Kiekviena diena prasidėdavo įvairiomis veiklomis mokykloje, o po pietų svečiams buvo organizuojamos pažintinės ekskursijos po Kresnos regioną.
Pirmąją susitikimo dieną svečiai ir mokyklos šeimininkai bulgarai pristatė savo šalį, regioną, aptarė būsimas veiklas. Svečiai susipažino su Kresnos mokyklos mokiniais, mokytojais, apžiūrėjo klases ir kitas mokyklos erdves Po pietų projekto partneriai vyko į Bulgarijos regioninį miestą – Blagojevgradą, nacionaliniame istorijos muziejuje susipažino su Bulgarijos istorija.

 

Kitą dieną projekto dalyvius pasitiko bulgarų mokiniai, apsivilkę rožiniais marškinėliais su užrašu ,,Nesmurtaukime mokykloje“. Rožinius marškinėlius mokyklos šeimininkai padovanojo ir lietuvių, ispanų mokiniams. Mokyklos kieme mokiniai ir svečiai susikabinę rankomis padarė širdį ir paleido į dangų rožinius balionus. Ši akcija prieš patyčias vykdoma kiekvienais metais. Toliau vyko darbas grupėse, kur bulgarų mokiniai svečiams pristatė patrauklias vietas ir veiklas Kresnoje ir aptarė būdus, metodus, kaip galima reklamuoti savo regioną, miestą. Kiekviena grupė turėjo internetinėje erdvėje sukurti lankstinuką tema ,,Turistams patrauklios vietos ir veiklos Kresnoje“. Po veiklų dalyviai vyko į Bansko kurortinį slidinėjimo miestelį, aplankė stebuklingą gamtos kampelį Bulgarijoje - Pirino nacionalinį parką, kur saugoma unikali kalnų gamta.
Kelionė į Pirino parką buvo ne veltui, nes projekto dalyviai gavo reikiamos informacijos būsimoms veikloms. Buvo sukurti keturi interaktyvūs plakatai apie biologinę įvairovę ( vabzdžiai, paukščiai gyvūnai, augalai) Pirinų parke, vyko internetinė viktorina. Mokiniai susipažino su Bulgarų kultūra, gamino martenitsas. Kovo 1-ąją Bulgariją lanko baba Marta (liet. močiutė Kovė; kovas bulgariškai – Март). Vaikai ir suaugusieji šią dieną vieni kitiems dovanoja apyrankes arba seges iš raudonų ir baltų siūlų - martenitsas. Jos dėvimos iki mėnesio pabaigos arba kol pamatomi pirmieji gandrai – tuomet rišamos ant vaismedžių. Babos Martos diena kildinama iš pagoniškų tradicijų, skirtų pagerbti trakų vaisingumo ir moteriškumo dievybei. Tikima, kad ši mitinė būtybė lemia žiemos pabaigą ir atneša pavasarį, grąžina gyvybę ir pradeda naują ciklą. Kaip supratote, projekto dalyvių rankas papuošė jų pačių pasigamintos ir draugų padovanotos baltos, raudonos martenitsos.
Projekto dalyviai susitiko su Kresnos savivaldybės meru bei dalyvavo šventėje, Skirtoje Bulgarijos Nepriklausomybės dienai paminėti. Šventės pabaigoje projekto dalyviams buvo įteiktos baltos rožės - Bulgarijos vilties ir taikos simbolis.
Paskutinę kelionės dieną mokiniai ir mokytojai vyko į Sofiją –Bulgarijos sostinę. Miesto architektūra unikali savo eklektika, kurioje susipina romėnų, osmanų, sovietinio brutalizmo architektūros stiliai. Projekto dalyviai buvo prie prezidentūros, Parlamento rūmų, aplankė Aleksandro Nevskio katedrą, kuri yra oficialiai pripažinta didžiausia pasaulyje, joje gali tilpti iki 5 000 žmonių. Grožėjosi Šv. Georgo rotonda, kuri didžiuojasi Unesco pasaulinio paveldo titulu. Nedidelė, raudonų plytų bažnyčia laikoma seniausia iš visų ortodoksų bažnyčių Europos rytuose. Sofija visus sužavėjo, o paskutinės atsisveikinimo minutės buvo sunkiausios...
Atsisveikinome su Bulgarijos, Ispanijos draugais neilgam. Gegužės mėnesį lauksime visų atvykstančių į Lietuvą.