Projektas „Savanorystės spalvos“

2018 05 15 projektas Savanorystes spalvosUtenos švietimo centras drauge su partneriais vykdo projektą „Savanorystės spalvos“, kurio veiklas finansuoja Utenos rajono savivaldybė iš jaunimo užimtumo programos lėšų. Projekte dalyvauja Utenos rajono savivaldybės III gimn. kl. mokiniai ir pedagogai. Šiuo projektu siekiama skatinti jaunimo savanorystę sudarant sąlygas pažinti įvairiapuses savanoriškos veiklos formas, galimybes, naudą pačiam savanoriui ir visuomenei. Pasak projekto koordinatorės, Utenos švietimo centro metodininkės Ramunės Dasevičienės, savanoriškoje veikloje žmogus gali tobulėti, ugdyti pasitikėjimą savimi, atsakomybę, mokytis padėti kitiems, pažinti darbo pasaulį, įgyti naujų žinių, išbandyti save praktinėse veiklose. Savanoriauti galima ne tik mokyklose, darželiuose, turizmo, kultūros, meno centruose, muziejuose, globos namuose, sveikatos priežiūros įstaigose, bibliotekose, miesto ar kokio nors kitokio pobūdžio renginyje, akcijose, bet ir botanikos soduose, regioniniuose parkuose ar kitose organizacijose, darbo vietose bei pasaulyje.

Projekto veiklos
2018 m. balandžio mėn. vyko paskaita-diskusija „Nuo vietinių savanorystės renginių Utenoje iki tarptautinės savanorystės programų“. Utenos jaunimo informacijos centro bei Utenos Jaunimo darbo centro atstovų informacinė paskaita, supažindinant projekto tikslinę grupę su šių įstaigų veikla, jų teikiamomis paslaugomis, vietiniais savanorystės renginiais Utenoje bei tarptautinėmis savanorystės programomis.
2018 m. gegužės mėn. vyko pažintinė ekskursija į Kauną pagal programą „Savanorystės praktinės patirtys“. Projekto dalyviai susipažino su Kauno marių regioninio parko ir Lietuvos zoologijos sodo vykdomomis veiklomis, praktinėmis savanorystės patirtimis. Taip pat projekto dalyviai susitiko su Kauno technologijos universiteto studentais. Studentai pasidalino savanoriškos veiklos patirtimis ir jos nauda savanoriui bei visuomenei.
Projekto veiklų pabaigoje, kūrybinių dirbtuvių metu, projekto dalyviai savo gimnazijų bendruomenėse pristatys projekto veiklas, naujas patirtis, galimas savanorystės formas, galimybes, naudą pačiam asmeniui ir visuomenei. Diskutuos ir aptars naujas galimas savanorystės veiklos formas, savanorystės galimybes savo bendruomenėse, savo krašte ar kitose vietose bei savanorystės plėtojimui galimą bendradarbiavimą su jaunimo organizacijomis, jaunimo reikalų koordinatoriais, savivaldybės bei verslo atstovais.

Projekto partneriai: Utenos Adolfo Šapokos gimnazija, Utenos Dauniškio gimnazija, Utenos „Saulės“ gimnazija, Utenos r. Užpalių gimnazija.