Nuo pirmadienio iki penktadienio – Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos paskutinių savaičių istorija

Jeigu kūrybiškų žmonių paklaustumėte, kada pagaliau bus laimingi ir nustos kurti, tikriausiai nusijuokę atsakytų, jog pats procesas yra laimė, todėl čia nėra pabaigos – laimingų galutinių taškų. Jeigu gimnazisto paklaustumėte, kada galima džiaugtis jaunatvišku gyvenimu mokykloje, tikriausiai atsakytų, jog būtent šiandien yra savo laiko planuotojas ir gyvenimo kūrėjas ir visas veiklas tarsi į lentynas susidėlioja pats. Į pirmą lentyną sudeda dalykų pamokas, į antrą – pasiekimus, savarankiškumą, o trečią užpildo veiklomis, auginančiomis jį ne tik kaip asmenybę, bet ir bendrystės galių turintį žmogų. Taigi mokykla nėra vien žinių ir informacijos šaltinis, o švietimo esmė – praktika, t.y. ėjimas į priekį kiekvieną savaitės dieną.

PIRMADIENIS. Išmintis: Jei darysite kažką, kas yra malonu ir kam skiriate laiko tik savaitgaliais, pirmadienis visada bus kur kas mielesnis.
Vieną balandžio mėnesio pirmadienį gimnazijoje prasidėjo renginiai, skirti Nacionalinei bibliotekų savaitei. Būtent tą pirmadienį buvo pristatyta gimnazistės Liepos Petkūnaitės dailės darbų paroda „Meilės laiškai melancholijai“. Kitais pirmadieniais irgi netrūko veiklų: buvo publikuojama gimnazistų internetinė fotografijų paroda „Vandens tema – tarša ir ekologija“; gimnazijos bendruomenės nariai dalyvavo donorystės akcijoje; šią savaitės dieną gimnazijoje taip pat svečiavosi dainininkė Monique.

Pirmadienis


ANTRADIENIS. Išmintis: Pasak A. Čechovo, nėra tokio pirmadienio, kuris neužleistų vietos antradieniui.
Balandžio paskutinį antradienį įgyvendinant projektą „Sakyk STEM taip. Gamtos mokslų eksperimentai“ vykusiose pamokose „Chemijos stebuklų pasaulyje“ bei „Skrydis Lietuva – Lenkija“ dalyvavo ne tik mūsų gimnazistai, tačiau ir svečiai iš Lenkijos Chelmo licėjaus. Užsiėmimų metu buvo atliekami netikėčiausi bandymai, tokie kaip „Chameleonas“, „Nedegančios rankos“, ant laboratorinio stalo veržėsi vulkanai, buvo konstruojami lėktuvai, kurie skrido ir turėjo nutūpti ant specialiai sukonstruoto tako. Antradienis taip pat gimnazistams svarbus tuo, kad antrą Bibliotekų savaitės dieną vyko susitikimas su buvusia šapokiete, knygos „Mėnuo kaip metai“ autore Žydre Dargužyte.
TREČIADIENIS. Išmintis: Šią dieną valdo jaunatviškas ir ištroškęs žinių Merkurijus, kuris tiesiog užkrečia energingumu ir gyvybingumu, o terminą „trečiadienis“ sukūrė kalbininkas J. Jablonskis.
Balandžio mėnesio trečiadieniai gimnazijoje turtingi susitikimų: vieną trečiadienį gimnazijoje svečiavosi Daugpilio (Latvija) 10-osios vidurinės mokyklos vadovų ir mokytojų delegacija, kitą – lankėsi Utenos kolegijos atstovai; taip pat trečiadienį pamokas, skirtas Nacionalinei bibliotekų savaitei, vedė ir apie molio keramiką aiškino Leliūnų meno centro keramikė R. Pranckevičiūtė bei Tradicinių amatų centro „Svirnas“ vadovė D. Urbonienė, kuri pristatė raižinių darbus. Trečiadienį grupė gimnazistų dalyvavo baigiamajame projekto „Išsaugok kūrybiškumą – taip gimsta išradimai“ užsiėmime. Projektą gimnazijoje įgyvendino Kultūrinių projektų centras, aktyviai bendradarbiaujantis su įvairių sričių menininkais. Na, o dar vienas trečiadienis padovanojo mūsų gimnazijos komandos pergalę Utenos rajono mokyklų šaškių varžybose.

KETVIRTADIENIS. Išmintis: Sulaukus ketvirtadienio darosi aišku, kad darbo savaitė greitai baigsis, todėl svari priežastis – šypsotis.

Paskutinį šio mėnesio ketvirtadienį gimnazijoje vyko literatūrinė viktorina „Aš ir literatūra“, skirta Nacionalinei bibliotekų savaitei. Tą patį ketvirtadienį gimnazijos Mokinių taryba svečiavosi Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijoje, aplankė vieną seniausių Lietuvoje Paežerių dvarą, susipažino su Sūduvos krašto istorija, lankėsi Kiršuose, poetės Salomėjos Nėries tėviškėje, bendravo su jos anūku. Būtent tą ketvirtadienį įgyvendinant projektą „Sakyk STEM taip. Gamtos mokslų eksperimentai“ mūsų gimnazijos mokinių grupė bei svečiai iš Lenkijos Chelmo licėjaus Etnokosmologijos muziejuje tyrinėjo naktinį dangų. Prieš tai buvę ketvirtadieniai irgi įdomūs savo veiklomis: 2b ir 2d klasės Energetikos ir technikos muziejuje (Vilnius) aplankė medijų meno parodą „Globali kontrolė ir cenzūra“, gimnazijoje buvo organizuojama ne tik Atvirų durų diena būsimiems gimnazistams, tačiau taip pat rajoninis 8 klasių chemijos konkursas „Tirpalų pasaulyje“. Ketvirtadienis sėkmingas mūsų gimnazijos krepšinio komandai „Antano ūsai“, nes pateko į JKL finalą, o VGTU klasės mokinių grupė klausė Transporto fakulteto lektorių paskaitų (Vilnius).

Ketvirtadienis
PENKTADIENIS. Išmintis: Penktadienį darome viską, ko nepadarėme per savaitę.
Besibaigiant darbo savaitei viktorina „Literatūros pasaulyje“ baigėsi ir renginiai, skirti Bibliotekų savaitei, o iniciatyva „100 idėjų Lietuvai“ atkeliavo į gimnaziją, kurios metu grupė trečiokų klausė lektorių paskaitų, generavo idėjas, skirtas mūsų valstybei. Taip pat vieną balandžio penktadienį moksleivių „Makaronų tiltai 2018“ čempionato finale Adolfo Šapokos gimnazijos komandos „Kuklusis klanas“ tiltas atlaikė 30 kg apkrovą bei buvo pripažintas gražiausiu tiltu, o 2b klasės mokiniams penktadienį technologijų pamoka vyko Utenos kraštotyros muziejuje. Šios pamokos metu gimnazistai ne tik sėmėsi žinių, bet ir liejo natūralias žvakes.
Jeigu gimnazijos bendruomenės nario paklaustumėte, ar paskutinių savaičių Adolfo Šapokos gimnazijos veiklų istorija yra kasdienybė, ko gero, jis atsakytų – taip ir dar pridurtų, jog pasigilinę į šią istoriją, apie kurią plačiau galima skaityti internetiniame tinklapyje https://asg.utena.lm.lt, rastumėte besitęsiančio darbo variantų. Tad PIRMADIENIS....

 

Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos informacija