Ar galima išmokti pilietiškumo?

3112Utenos Dauniškio gimnazijos, Adolfo Šapokos gimnazijos, Krašuonos, Aukštakalnio ir Vyturių progimnazijų – penkių Utenos miesto mokyklų moksleiviai dalyvavo diskusijoje „Ar nepabodo kalbėti apie pilietiškumą?“, vykusioje Utenos kraštotyros muziejaus padalinyje Laisvės kovų muziejuje. Diskusiją moderavo VU istorikas, lektorius dr. Norbertas Černiauskas, aktyviai dalyvavo istorikas, publicistas Antanas Terleckas ir projekto „Misija Sibiras“ vadovė Raminta Kėželytė, šauliai, gimnazijų moksleiviai.

Diskusijoje kalbėta apie tai, ar galima išmokti pilietiškumo, ar įmanoma jį išmatuoti, kas yra pilietinės galios indeksas, ar reikia supriešinti pilietiškumą ir patriotiškumą, ar gali egzistuoti Lietuva ne kaip pilietinė bendruomenė; didėja ar nedidėja jaunimo politinis ir visuomeninis abejingumas. 
Jaunieji diskusijos dalyviai atidžiai klausė, svarstė ir turbūt suprato, jog pilietiškumas – tai suvokimas, kad esi valstybės dalis ir daug kas nuo tavęs priklauso. Pilietiškumo iš vadovėlių neišmoksi.
Ši diskusija yra Lietuvos kultūros tarybos, Lietuvos kultūros ministerijos ir Utenos kraštotyros muziejaus remiamo projekto „Atiduok tėvynei, ką privalai“, siekiančio sudaryti galimybę kiekvienam moksleiviui pačiam susidurti su istorija, įžanginis renginys. Moksleivių dar laukia išvyka į Obelių laisvės kovų istorijos muziejų, žygis Užpalių krašto partizanų takais ir kitos įdomios veiklos.