Mokinių konkursas „Fair play sporte ir gyvenime“

022017 m. gruodžio 6 d. Utenos Krašuonos progimnazijoje vyko regioninis konkursas „FAIR PLAY SPORTE IR GYVENIME“.
Andrea Bocelli, garsus tenoras, apie olimpinę dvasią yra pasakęs: „Jei turėtum Heraklio rankas, kojas, nešančias kaip vėjas, jei galėtum iššokti iki krepšinio lanko, jei turėtum delfino jėgą ir katės refleksus… Visa tai turėdamas, turėtum tobulą kūną – įrankį pergalėms siekti. Bet to nepakanka būti didingam… Kol nesuprasi, kad stipriausias žmogaus raumuo yra širdis, tu nebūsi iš tiesų didis.“

Motyvacinis klipas iš Rio de Žaneiro sutelkė mokinius aktyviam bendradarbiavimui, komandiniam darbui, paremtam moraliais bei etiškais sprendimais. Konkurso iniciatorės Filomenos Beleškevičienės - Kauno šv. Kazimiero progimnazijos komandos vadovės, kūno kultūros mokytojos ekspertės - parengtos užduotys orientuotos į mokinių kilnų elgesį, bendrosios bei sporto etikos principus: pagarbą žmogaus orumui, rasinės, lytinės, religinės, politinės asmens diskriminacijos netoleravimą, taikos ir tolerancijos skatinimą, sveikatos, kaip svarbiausios gyvenimo vertybės pripažinimą, humanizmą, dorą, sąžiningumą, kūno, proto ir dvasios harmonijos sampratą, fizinio, psichologinio, moralinio smurto vengimą.

Dalyviams kilnios ir garbingos kovos šiame konkurse ir įvairiose gyvenimo situacijose išlikti dorais palinkėjo garsūs sportininkai, patys tokiu elgesiu garsinantys Lietuvos vardą. Tai dziudo imtynininkas, 2000 ir 2012 m. olimpinių žaidynių dalyvis, Pasaulio bei Europos čempionatų prizininkas, Lietuvos Fair Play komiteto prezidentas Marius Paškevičius, Brigita Virbalytė – Dimšienė - lengvosios atletikos - sportinio ėjimo - atstovė, 2012 m. Londono ir 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvė, sporto žurnalistė, bei Justinas Kinderis – 2012 m. Londono ir 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvis, daugkartinis šiuolaikinės penkiakovės pasaulio ir Europos čempionas ir prizininkas.
Po sveikinimo žodžių buvo ištarta iškilminga priesaika. Vertinimo komisijos nariai prisiekė kilniai ir garbingai teisėjauti, laikydamiesi taisyklių, vadovaudamiesi Olimpine chartija, Sporto etikos kodeksu, bendražmogiškomis moralės ir etikos normomis. Visų komandų kapitonai taip pat ištarė iškilmingus priesaikos žodžius: „Mokinių vardu prisiekiu, kad mes dalyvausime šiame konkurse, gerbdami taisykles ir laikydamiesi jų. Gerbsime savo varžovus ir kilniai sieksime pergalės. Tegul nugalės draugystė!“
Utenos Aukštakalnio, Krašuonos progimnazijų, Daugailių pagrindinės mokyklos, Užpalių gimnazijos ir Molėtų progimnazijos komandos atkakliai varžėsi trijose konkurso rungtyse: etinių-loginių užduočių, susietų su olimpiniais principais ir olimpinėmis bei parolimpinėmis vertybėmis, interaktyvioje viktorinoje, fizinių rungčių, susijusių su olimpiniais principais ir vertybėmis, konkurse, gyvenimo ir sporto vaizdo situacijų analizės Fair Play požiūriu konkurse.
Po pirmosios dalies dailės konkurso dalyvių komandos buvo pakviestos į kūrybines dirbtuvėles. Pristatydama kūrybinę užduotį dailės mokytoja Dalia Puodžiukienė pasekė alegorinį pasakojimą apie Šventojoje žemėje esančias Galilėjos (tyro ir šviežio vandens telkinį) ir Negyvąją (čia tyvuliuoja sūrus ir negyvas vanduo) jūras, kurį subtiliai susiejo su žmonių gyvenimu. „Į Galilėjos jūrą vanduo ir įteka ir išteka. Ši jūra savo gėrybėmis maitina ją supančią sausumą ir daugybę žmonių. Gyvybiniai Galilėjos jūros vandenys patenka į Negyvosios jūros vandenis, kur gyvenimas visai kitoks. Iš Negyvosios jūros vanduo niekur neišteka. Ši jūra tik gauna, bet nieko neduoda. Štai kodėl joje nėra gyvybės... Žmonės lygiai taip pat vieni yra gyvybingi, skleidžiantys gėrį, dosniai kitiems dovanojantys meilę, galintys pasiaukoti, empatiški, o kiti, priešingai, – egoistiški ir nedraugiški. Tačiau tik duodami, dovanodami patiriame džiaugsmą, nes tik gėris pritraukia gėrį. Kinų išmintis byloja, kad mūsų veiksmai privalo derėti su dangaus norais, o mūsų žodžiai su žmonių širdimis. Šis gražus, olimpine dvasia persmelktas renginys – akivaizdus to patvirtinimas. Džiugu, kad jums nesvetimas kilnumas, gėris, drąsa, sąžiningumas, tolerancija, pagarba žmogaus orumui, sporto etikos principų laikymasis. Jūs esate panašūs į gyvybingą Galilėjos jūrą,“ – kalbėjo mokytoja Dalia.
Mokytojos pasakojimas paskatino dalyvius pamąstyti apie kilnumą, apie savybes, kurias puoselėja tolerantiški, gerbiantys kitus žmonės, ir sukurti originalų meninį grupės darbą „Kilni širdis“. Kūrybiniame darbe mokiniai naudojo grotažo techniką ir meninį šriftą. Darbuose vietą surado ne tik meniški vaizdai, simboliai, bet ir dalyvaujančių mokyklų pavadinimai bei mokinių mintys (žodžiai, frazės, eilės) apie kilnią širdį. Dirbtuvėlėje tvyrojo pakili ir kūrybiška nuotaika. Užbaigę originalius kūrinius mokiniai juos subtiliai pristatė visiems renginio dalyviams, susegė į simbolinę knygą „Kilni širdis“ ir įteikė Fair Play komiteto prezidentui Mariui Paškevičiui.
Konkurse geriausiai sekėsi Utenos rajono Užpalių gimnazijos mokiniams, kurie iškovojo pirmąją vietą. Antrieji liko konkurso šeimininkai – Utenos Krašuonos progimnazijos mokiniai, tretieji, vos vienu tašku aplenkę molėtiškius, - Aukštakalnio progimnazijos komanda. Šios trys komandos iškovojo teisę dalyvauti šalies mokinių konkurse „Fair Play sporte ir gyvenime“.
„Niekada nepraraskite brolybės skonio, tarpusavio pagarbos ir supratimo, mokėkite vieni kitiems atleisti. Stenkitės, kad visada būtų darna tarp buvimo žmogumi ir buvimo atletu. Būkite čempionai sporte, bet visų pirma gyvenime! Visada džiaukitės tuo, kas gera ir gražu, liudykite tas vertybes, kuriomis sportas visada privalo pasižymėti,“ – tai 2016 m. gegužę popiežiaus Pranciškaus išsakyti žodžiai priimant dviejų pagrindinių Italijos futbolo komandų – Juventus ir Milan – žaidėjus Italijos taurės finalinių rungtynių Romos olimpiniame stadione išvakarėse ir tinkantys bet kuriam sportiniam sambūriui.
Aplink Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir Lietuvos Fair Play komiteto dovanotą tortą susibūrę mokiniai nesijautė varžovais, konkurentais, pasidabinusiais skirtingų spalvų medaliais, o dalinosi patirtomis emocijomis ir džiaugėsi galimybe iš arti pažinti garsius sportininkus ir sekti jų pavyzdžiu.

Konkurso koordinatorė, Krašuonos progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, kūno kultūros mokytoja metodininkė Laima Telksnienė

 

{backbtton}