2017 m. gruodžio 1 d. Naktis mokykloje „Lietuvai - 100“

NAktis mokyklojeVisa Lietuva įsisukusi į artėjančio Lietuvos valstybės šimtmečio paminėjimo renginių sūkurį, Užpalių gimnazijos Vyžuonų skyriaus mokiniai ir mokytojai šią svarbią Lietuvai sukaktį paminėjo originaliai. Gruodžio 1-osios naktis buvo sutikta mokykloje ir skirta tęsti Utenos 909 -osios šaulių kuopos bei Vyžuonų mokyklos tradiciją kartu praleidžiant naktį mokykloje bei skaičiuojant dienas, likusias iki 100-ojo Lietuvos gimtadienio, paminint būtent 77 -ąją ir 76 – ąją dienas.
„Ką galima veikti naktį mokykloje? Nejaugi dienos neužtenka pamokoms, užklasinei veikslai?“ – klaustų skeptikai. „Bet juk tai be galo įdomu, gal kiek neįprasta, užtat smagu.“ – atsakytų šio renginio dalyviai.

Renginys „Naktis mokykloje „Lietuvai -100“ prasidėjo 2017 m. gruodžio 1 d. 18 valandą. Visi dalyviai susirinko į sporto salę, kur išsirikiavo šventės organizatoriai – Vyžuonų mokyklos mokiniai ir klasių vadovai, Utenos 909-oji šaulių kuopa ir svečiai – Užpalių gimnazistai. Mokyklos direktorius Rimantas Žvirblis visus susirinkusius pasveikino, pasidžiaugė, kad šis renginys Vyžuonų skyriuje tapo tradicija ir šiemet nustebino dalyvių gausa – net 67 nariai buvo pasiryžę ne miegoti, o varžytis įvairiose rungtyse, dalyvauti įdomiose veiklose. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Morozovienė pristatė „Nakties mokykloje „Lietuvai - 100“ taisykles bei programą. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias mišrias komandas, sudarytas burtų keliu. Kiekvienas komandos dalyvis viso renginio metu ant rankos nešiojo tam tikros spalvos raištį: geltoną, žalią, persiko ar mėlyną. Komandos taip ir vadinosi: Geltonųjų, Žaliųjų, Persikinių ir Mėlynųjų. Pirmiausia komandos išsirinko savo kapitonus ir ruošėsi sportinėms varžyboms.

Ir prasidėjo... Pirmoji rungtis – kvadrato varžybos, joms teisėjavo mokytoja Vilma Rudokienė. Pralaimėjusių šioje naktyje nebuvo ir, nors pirmoji vieta atiteko Persikinių komandai, tačiau kvadrato varžybos išjudino visus. Antroji komandinė rungtis - krepšinio varžybos. Varžyboms teisėjavo mokyklos direktorius. Čia pirmąją vietą iškovojo Žaliųjų komanda.
Po krepšinio varžybų šauliai pakvietė dalyvauti šauliškoje estafetėje, taip pat dar vieną estafetę suorganizavo Vyžuonų jaunieji šauliai su vadove Vida Valančauskiene. Teko išbandyti savo jėgas sukraunant kuprinę, ją nešant ir iškraunant. Estafečių nugalėtojai – Žaliųjų komanda.
Po varžybų visų dalyvių laukė skani, gausi vakarienė, kurią gamino patys mokiniai su mokytojais. Pasisotinę, atgavę jėgas renginio dalyviai išbandė save viktorinoje „Lietuvai – 100“. Šią viktoriną laimėjo Žaliųjų komanda.
Meno mėgėjai rinkosi į aštuntos klasės auklėtojos, dailės mokytojos V. Jermakienės organizuotą darbų iš molio pamokėlę ir pasigamino įvairiausių mielų smulkmenėlių artėjančioms Kalėdų šventėms. Sportininkai nenurimo: vieni ruošėsi šaudymo rungčiai, o kiti – naktiniam žygiui.
Kiekvienais metais vykstančiame renginyje „Naktis mokykloje „Lietuvai - 100“ pati laukiamiausia rungtis būna šaulių organizuojamas naktinis žygis po Vyžuonų apylinkes. Žygis būna pakankamai sudėtingas, tad ne visi išdrįsta jame dalyvauti. Mokykloje pasilikusieji nerimavo, ar kas nenutiko išėjusiems. O paaiškėjo, jog tikrai nutiko – juos buvo išgąsdinę priešai – iš anksto paruošta pasala. Bet šaunieji renginio dalyviai sėkmingai įveikė visas kliūtis ir grįžo į mokyklą.
Pailsėje po naktinio žygio mokiniai ir mokytojai ėmėsi kūrybinės rungties: iš įvairiausių daiktų, pasitelkus fantaziją, reikėjo sudėlioti skaičių 76 (tiek dienų liko iki Lietuvos gimtadienio). Tie, kurie dar jėgų ir noro turėjo, rinkosi į naktinį šokių vakarą, šnekučiavosi, dalijosi patirtais įspūdžiais. Kai kurie paryčiui nuėjo pailsėti į klases, kai kurie dalyviai sulaukė šeštos valandos ryto ir išsiskirstė į namus. Naktis mokykloje parodė, koks stiprus yra bendruomeniškumo jausmas, koks šaunus jaunimas auga, kiek jis idėjų, užmojų turi.