Kartu minėkime Tarptautinę tolerancijos dieną!

logo tarptautine komisijaTarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau: Tarptautinė istorinio teisingumo komisija) jau šešioliktus metus inicijuoja lapkričio 16-osios – Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimą Lietuvoje.

Pilietinės iniciatyvos tikslai:
• išsiaiškinti žodžio Tolerancija reikšmę;
• aptarti su mokiniais temą, ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar tolerancija vyrauja vienas kito atžvilgiu, kokius netolerancijos ar tolerancijos pavyzdžius mokiniai žino, prisimena;
• rasti ir aptarti XX a. istorijos pavyzdžius, susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei. Paanalizuoti, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam;
• aptarti XX a. Lietuvos istorijos faktus (nacių okupaciją ir sovietinės okupacijos laikotarpius) rasti tolerancijos / netolerancijos pavyzdžius mūsų Lietuvos istorijoje ar jos vertinime.

Tolerancijos dienos simbolis – rankos

Siūlomas paminėjimo simbolis – rankos. Naudojant šį simbolį galima piešti piešinius, gaminti iš popieriaus ar kitos medžiagos rankas, daryti koliažus ir pan. Akcentuoti, jog visų rankos yra skirtingos: mažo vaiko, suaugusio ar senyvo žmogaus, vyro ir moters, skirtingų rasių atstovų – skirtingos rankos.
Šios idėjos esmė – žmogaus rankomis pasaulyje daromi geri ir blogi darbai. Rankos sukuria ir rankos sugriauna.

Su vyresnių klasių mokiniais siūloma aptarti istorinius įvykius, pvz.: nacistinėje Vokietijoje vykdytą nepakantumo ir antirasinę politiką žydų, čigonų (romų), psichiškai nesveikų ir neįgalių žmonių atžvilgiu. Siūloma paanalizuoti – kaip kurstomas nepakantumas iššaukė didžiulį priešiškumą, o vėliau išprovokavo – masinį žmonių naikinimą. Siūloma aptarti ir sovietų Rusijos, sovietų Sąjungos istoriją, kurioje gausu nepakantumo kitokiam: gabesniam, kilusiam iš pasiturinčios šeimos, turinčiam savo nuomonę ar kitokį požiūrį į gyvenimą. Siūloma pakalbėti apie sovietinę visuomenę, kurioje visi turėjo būti vienodi. Tokioje visuomenėje neturėjo likti vietos tiems, kurie buvo kitokie ar jautėsi kitokiais. Siūloma per istorijos, etikos, pilietiškumo pagrindų, kalbų pamokas paanalizuoti tolerancijos / netolerancijos temą: kaip nuo žodžių gali būti pereinama prie darbų.
Su jaunesniais mokiniais siūloma aptarti nepakantumo, netolerancijos atvejus mokykloje, klasėje, panaudojant mokytojo parinktus pavyzdžius iš to istorinio laikotarpio, su kuriuo mokiniai yra susipažinę pamokose. Labai svarbu yra aptarti tolerancijos ribas ir tai, kad toleravimas negali virsti abejingumu. Aptarus tolerancijos temą svarbu su mokiniais suformuluoti išvadas, apibendrinimus, jog tolerancija yra mūsų pačių rankose.
Į šios dienos minėjimą siūlome įtraukti įvairaus amžiaus mokinius – kuo anksčiau mokiniai supras ir žinos tolerancijos žodžio reikšmę, tuo daugiau tolerancijos, supratimo bus mūsų visuomenėje.
Lapkričio 16-ąją mini daugelis demokratinių valstybių nuo 1995 m., kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kasmet, nuo 2003 metų, inicijuoja šios dienos minėjimą. Lietuvoje, kuri nuo seno garsėjo kaip tolerantiška valstybė, anksčiau ir dabar susiduriama su netolerancijos pavyzdžiais prieš kitataučius, kitokį socialinį statusą ar mąstymą turinčius žmones. Netolerancijos pavyzdžių yra ir vertinant istorinę praeitį bei istorines asmenybes. Todėl Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas yra Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos įgyvendinamos Švietimo apie totalitarinių režimų nusikaltimus, nusikaltimų žmogiškumui prevencijos ir tolerancijos ugdymo programos dalis.

Susidomėjusius ir norinčius prisijungti prie inicijuojamo Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimo, maloniai prašome iki 2017 m. lapkričio 16 d. užpildyti elektroninę registracijos formą:
https://goo.gl/forms/ItyzF7Ok77q7m7dq1

Užpildžius registraciją, pasirodys tekstas: Dėkojame, jūs sėkmingai užsiregistravote!

Norinčius pasidalinti informacija apie įgyvendintus renginius, maloniai prašome atsiųsti 1–2 kokybiškas nuotraukas šiuo el. pašto adresu: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai ;

Išsamesnę informaciją mielai suteiksime telefonais: 8 706 638 18, 8 706 63804.

Vykdomojo direktoriaus pavaduotoja, švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė