Utenos Saulės“ gimnazija – šiuolaikiškų žmonių bendruomenė

Susitikimas su Aidu PuklevičiumRenginiai Utenos Saulės“ gimnazijoje
Projektas „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti“
Į šį projektą buvo atrinkta 60 Lietuvos mokyklų iš 900, teikusių paraiškas. Jo iniciatorius – mūsų gimnazistams jau pažįstamas žurnalistas Andrius Tapinas, subūręs daugiau nei pusę šimto garsių Lietuvos žmonių, kurie kas mėnesį susitiks su atrinktųjų mokyklų bendruomenėmis. „Saulės“ gimnazija motyvuotai įrodė, kad gali dalyvauti projekte ir pateko tarp atrinktųjų. Kovo mėnesį turėjome pirmąjį svečią – rašytoją ir projektų kūrėją Aidą Puklevičių.

Kokių pokyčių metu mes gyvename, kaip keičiasi bendravimas, kokie šiuolaikinio žmogaus darbo lūkesčiai, kuo galime pasigirti pasauliui, kaip kurti, kai galvoje nesidėlioja mintys – tokius gana sudėtingus klausimus svečias svarstė su mūsų gimnazistais. Susirinkusius vyresniųjų klasių mokinius jis skatino domėtis, kas vyksta Lietuvoje ir pasaulyje. Pagal tą patį projektą kitą savaitę 2017 03 Susitikimas su kariuomenės atstovugimnazijoje viešės ir su mokiniais bendraus Lietuvos kariuomenės pulkininkas Aleksiejus Gaiževskis. Jis yra dalyvavęs ne vienose karo pratybose, todėl tikimės, kad tikrai turės ką papasakoti šiandieniniam jaunimui.

Susitikimas su Lietuvos kariuomenės atstovu
„Saulės" gimnazijoje turėjome ir daugiau svečių. Lietuvos kariuomenės atstovas supažindino abiturientus su Lietuvos Krašto apsaugos struktūra, gyvenimu privalomosios karo tarnybos metu ir sąlygomis, suteikiamomis šauktiniams.
Gimnazijoje – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai
„Saulės" gimnazijoje viešėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, kurie vertino gimnazistų pristatytus meninius numerius. Gimnazistai pristatė skirtingas menines kompozicijas: vaikinų ir merginų porinių šokių numerį, šokių grupės „Tandemus“ merginų pasirodymą, kelis muzikinius - vaikinų grupės „LETS“ ir solinius numerius. Dvyliktokas Arnas pasirinko vaidybą – su humoru pateikė improvizaciją, kurią pats ir paruošė. Svečiai kalbėjo su mūsų gimnazistais ne tik apie jų pasirodymus, bet ir supažindino su mokslu akademijoje, stojimo galimybėmis, aptarė perspektyvas, pasidžiaugė kūrybingais gimnazistais.


Svečiavosi Aukštakalnio progimnazijos aštuntokai
Susipažinti su mūsų gimnazija atvyko Aukštakalnio progimnazijos 8b klasės mokiniai, kurie dalyvavo istorijos pamokoje „Lietuvos didieji kunigaikščiai“ ir žaidime „Aš tikrai myliu Lietuvą“, kurioje dvi komandos tikrino savo žinias. Svečiai atėjo į IT ir muzikos pamoką „Informacinių technologijų mitų griovėjai“. Čia „atrakindami“ failus jie sudėliojo atsakymus į 4 teiginius, taip paneigdami IT mitus. O ketvirtąjį mitą, kad kompiuteriu negalima kurti pramoginių duomenų, paneigė ir patys. Muzikos mokytojo padedami aštuntokai sukūrė muzikinius kompiuterinius kūrinėlius. Progimnazistai pripažino, kad visos pamokos jiems buvo įdomios, nes pateiktos neįprastai.


Tarptautinių dienų paminėjimas
Šią savaitę gimnazijoje paminėtos dvi tarptautinės – Žemės ir Vandens – dienos, kuriomis siekiama priminti žmonėms apie būtinybę tausoti savo Žemę, jos išteklius, rūpintis aplinka. Gimnazijos fojė papuošta mokinių padarytais gaubliais, sukurtais plakatais gamtosauginėmis temomis. Žemės dienos proga gimnazijoje vyko ir floristinių kompozicijų konkursas, kuriame dalyvavo 5 miesto mokyklos. Šį konkursą organizavo „Saulės“ technologijų mokytoja Daiva Jasaitienė kartu su kolege iš Vyturių progimnazijos – mokytoja Loreta Kauliniene. Konkurso metu sukurti mokinių darbai šiuo metu eksponuojami „Saulės“ gimnazijos bibliotekoje, o vėliau jir bus perkelti į Utenos Švietimo centrą.


Įprasminta „Savaitė be patyčių“
Lietuvos mokyklose šią savaitę minima „Savaitė be patyčių“. „Saulės" gimnazijos bendruomenės manymu, tokia savaitė neturėtų būti tik apsirengimas tam tikros spalvos drabužiais ar stendų apie patyčias kūrimas, bet įrodymas, kad įvairiomis bendromis veiklomis galime kurti draugiškus santykius. Per klasės valandėles mokiniai žiūrėjo filmus apie įvairias gyvenimiškas jaunimo situacijas, diskutuodami jas aptarė. Dvi labiausiai mokiniams patikusios savaitės veiklos – žaidimas „Surask draugą“ bei stalo futbolo turnyras. Žaidimas „Surask draugą“ buvo skirtas pirmokams, kurie dar ne visi pažįsta vyresniuosius sauliečius. Taigi, ištraukę numerėlius, jie turėjo rasti ketvirtoką, turintį tą patį skaičių. Pirmokai į žaidimą įsitraukė itin azartiškai.


Teisinių žinių konkursas
Kovo 24 d. gimnazijoje vyko teisinių žinių konkurso „Temidė“ II etapas. Jame dalyvavo visų keturių rajono gimnazijų komandos. Galime pasidžiaugti, kad po įtemptos kovos konkursą laimėjo sauliečių komanda „Teisės sargai“, kurie pateko į apskrities etapą. Šauniąją komandą konkursui subūrė ir jiems pasiruošti padėjo socialinė pedagogė Miglė Saladžiutė.

Pamokos „Saulės" gimnazijoje vyksta ne tik naudojant standartinius ugdymo metodus ar IT technologijas, bet ir kitose aplinkose. Istorijos pamoka vyko Utenos Laisvės kovų muziejuje, ekonomikos pamoka – AB „Lietuvos draudimas“. Dalyvaudami įvairiuose susitikimuose, bendraudami su svečiais, ruošdamiesi konkursams mokiniai plečia savo akiratį, mokosi argumentuoti, apginti savo nuomonę. Labiausiai džiugina tai, kad net po pamokų ar savaitgalį užsukęs į mūsų gimnaziją gali sutikti repetuojančius dainininkus ar šokėjus, diskutuojančius mokinių savivaldos narius. „Saulės“ gimnazijos mokytojai atsakingai ruošiasi visoms veikloms bei ugdo mokinių atsakomybę. Norintys išsamiau sužinoti apie sauliečių veiklas ir pasiekimus, išsamią informaciją galite rasti interneto svetainėje https://saule.utena.lm.lt/.