Būk budrus - pažink medijas!

projekto logoVioleta Develienė

Socialiniame, kultūriniame, ekonominiame ir politiniame gyvenime XXI amžiaus žmonės intensyviai naudojasi informacinėmis ir medijų priemonėmis. Naudojantis simboliais, vaizdais, garsais per medijas (fotografija, kinas, internetas, socialiniai tinklai, laikraštis, televizija, radijas) perduodamos įvairios žinios, todėl medijos atlieka svarbų vaidmenį formuojant žmonių elgesį ir įsitikinimus. 2014 m. švietimo problemų analizė parodė, kokią didelę įtaką medijos daro socialiniame gyvenime. Šiandieninė žiniasklaidos įtaka visuomenei ir jos vystymuisi vis didėja. Statistiniai duomenys rodo jų ypatingai didelę reikšmę šiuolaikinių paauglių gyvenime.
Gebėjimas rasti, suvokti ir kritiškai vertinti, kurti bei skleisti informaciją skirtingais formatais įvairioje asmeninėje, profesinėje ir visuomeninėje veikloje yra vieni svarbiausių XXI amžiaus žmogaus gebėjimų, vadinamų medijų ir informaciniu raštingumu. Geriausia, ką šiandien galime padaryti, išmokyti piliečius būti budriais, ugdyti gebėjimus kritiškai vertinti gaunamą informaciją, mokėti atpažinti vertingą turinį ir išvengti tykančių grėsmių. Taip pat svarbu suteikti žinių, kaip skleisti informaciją apie savo veiklą, kaip susirasti bendraminčių iniciatyvų ir gebėti įtaigiai ir rezultatyviai bendrauti socialiniuose tinkluose.
Utenos švietimo centras 2016 m. vykdė projektą ,,Būk budrus - pažink medijas!“, kurio veiklos finansuotos LR Kultūros rėmimo fondo lėšomis. Projekto veiklose dalyvavo Dauniškio, „Saulės“ ir Užpalių gimnazijų, Krašuonos progimnazijos, Saldutiškio pagrindinės mokyklos, Utenos vaikų ir jaunimo užimtumo centro komandos. Projektu siekiama ugdyti jaunimo informacinio raštingumo gebėjimus. Utenos švietimo centro metodininkė, projekto vadovė Ramunė Dasevičienė tikisi, kad ši veikla paskatins Utenos jaunimo pilietiškumą, prisidedant prie projekto idėjų tęstinumo ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo plėtojimo. Mokymus mokyklų komandoms vedė ryšių su visuomene specialistai Jurgita Buzytė ir Anton Nikitin, žurnalistai Andrius Navickas ir Audronė Nugaraitė.

Mokyklų komandos, pritaikydamos savo idėjas ir mokymų metu įgytas žinias sukūrė medijų pranešimus, skatinančius pilietines iniciatyvas, kurie buvo pristatyti Kino namuose ,,Taurapilis“ baigiamojo renginio metu. Kūrybinių darbų pristatymus stebėjo ir vertino žurnalistas, filosofijos mokslų daktaras, buvęs internetinio naujienų portalo www.bernardinai.lt vyr. redaktorius Andrius Navickas, VšĮ Medijų ir edukacijos centro (Kino namai ,,Taurapilis“) vadovė ir įkūrėja Miglė Križinauskaitė-Bernotienė. Renginį moderavo VšĮ „Utenos radijas“ vadovas Linas Bražionis.
Paviešinti mokyklų komandų kūrybinių darbai :
Dauniškio gimnazija ,,Apsidairyk aplink!”.
,,Saulės“ gimnazija ,,Kompiuteris – tai ne viskas!”.
Užpalių gimnazija ,,Nebūk abejingas svetimam skausmui!”.
Saldutiškio pagrindinė mokykla ,,Virtualusis pasaulis prieš tikrąjį“.
Krašuonos progimnazija ,,Man čia gera“.
Utenos vaikų ir jaunimo užimtumo centras ,, Narkotikams NE!“.

{besps}