Tarptautinis Erasmus + mokyklinių strateginių partnerysčių projektas įsibėgėja

2016 11 07 Erasmus Ispanija EU flag Erasmus2016 m. lapkričio 5-11 dienomis trys Utenos Vyturių progimnazijos atstovai – Rima Paukštienė, Danguolė Bražėnienė ir Rasa Drungienė – dalyvavo tarptautinio ERASMUS + projekto „Jūsų istorija yra mūsų istorija“ šalių partnerių susitikime Ispanijoje, Galisijos regione, Pontedeume mieste. Projektas finansuojamas Europos sąjungos Erasmus+ programos lėšomis.
Svetingi šeimininkai delegacijas iš Lenkijos, Lietuvos, Italijos, Portugalijos ir Vengrijos priėmė CPR SAN JOSE mokykloje. Miesto meras, mokyklos direktorė pasveikino projekto dalyvius ir džiaugėsi galimybe supažindinti su svarbiausiais Galisijos istorijos  akcentais.

Mokyklos mokiniai vedė istorijos pamoką mieste prie svarbiausių istorinių objektų: senojo turgaus aikštės, pilies bokšto, pilies sienos, parapijos bažnyčios, krantinės ir tiltų. Supažindino su istorine asmenybe – miesto įkūrėju – Andrade ir akcentavo, kad per Pontedeume miestą driekiasi piligrimų kelias (camino de Santjago), vedantis į Santjago de Kompostelą.
Šiaurės Ispanijos Galisijos regionas garsus La Korunjos provincijoje esančiu aukščiausiu Europoje (55 m), dar Romos laikais pastatytu, švyturio bokštu, nuo kurio viršaus atsiveria įspūdinga miesto ir gamtos panorama. Tačiau viską pranoksta iš viso pasaulio besidriekiantis nenutrūkstantis piligrimų srautas į Santjago de Kompostelą, į katedros aikštę, čia atkeliauja piligrimai įveikę pėsčiomis net 800 kilometrų.
Projekto dalyviai ne tik aplankė istorinius šio Ispanijos regiono objektus, ragavo tradicinių patiekalų, klausėsi gražios ispaniškos kalbos, bet ir aptarė vykdomas veiklas, numatė tolesnes priemones kitam projekto įgyvendinimo etapui, ir iš vykusio konkurso projekto logotipui kurti, atrinko patį geriausią. Didžiuojamės, kad būtent Lietuvos logotipas, nupieštas Utenos Vyturių progimnazijos 7c klasės mokinio Airono Bikaus, tapo viso projekto logotipu.
Kitas šalies istorijos pažinimo etapas vyks Italijoje vasario mėnesį. O tuo tarpu visų projekto šalių dalyvių mokiniai susirašinės, kurs Kalėdinius atvirukus ir jais dalinsis, vyks veiklos senovės ir viduramžių temomis, mokiniai domėsis šalies istorinėmis asmenybėmis.


Informaciją parengė Rasa Drungienė