Pilietiškumo pamoka žpalių gimnazijos gimnazistams

Bene sėkmingiausias jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektas „Misija Sibiras 16“ jau penkioliktą ekspediciją pakvietė į lietuvių tremties ir įkalinimo vietas. Projektas, kurį rengia labdaros ir paramos fondas „Jauniems“, padeda prisiliesti prie gyvosios istorijos paminklų, suteikia galimybę aplankyti mūsų istorijoje gilų pėdsaką palikusias vietas tolimajame Sibire, jas įamžinti, susipažinti su ten tebegyvenančiais lietuviais ar jų palikuonimis ir, žinoma, pasidalinti neįkainojama patirtimi su tautiečiais.

DSC03619
DSC03624
DSC03626
1/3 
start stop bwd fwd

Būtent šių kilnių tikslų vedina į tolimąją Igarką šiemet ir vyko žurnalistė Ugnė Karaliūnaitė. Ir štai 2016 m. spalio 26 d. ši jauna, drąsi, labai savo kraštą mylinti ekspedicijos dalyvė atvyko į Užpalių gimnaziją.

Susirinkusiems smalsiems gimnazistams ji papasakojo apie nelengvą atranką į komandą, kur buvo kreipiamas dėmesys ne tik į fizinį pasiruošimą, bet ir į psichologinį nusiteikimą. Grupę sudarė 16 narių, kurie per dvi savaites turėjo įveikti 5000 kilometrų ir sutvarkyti bei įamžinti didžiausias tremtinių kapines. Netoli Igarkos esančios kapinės rastos labai apleistos. Sunkiai dirbdami ekspedicijos dalyviai amžino įšalo žemėje pagamino ir pastatė 9 kryžius, aptvarkė rastas kapavietes. Jie susipažino su vietiniais gyventojais, klausėsi jų pasakojimų apie Igarkoje gyvenusius lietuvius. Ugnės pasakojimas sulaukė didelio gimnazistų susidomėjimo, padėjo praplėsti žinias apie lietuvių tautą ištikusį genocidą, įvertinti jo žiaurumą ir lietuvių stiprybę, jų begalinę meilę Lietuvai, atsidūrus už tūkstančių kilometrų bei leido suprasti, kad kiekvienas savo kraštą mylintis žmogus gali prisidėti prie mūsų istorinės atminties išsaugojimo ir puoselėjimo.


Bibliotekininkė Rena Šliogerienė