Paminėkime kartu Tarptautinę tolerancijos dieną!

Tolerancijos dienaTarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau: Tarptautinė istorinio teisingumo komisija) jau keturioliktus metus inicijuoja lapkričio 16-osios – Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimą Lietuvoje.

Pilietinės iniciatyvos tikslai:
• išsiaiškinti bei prisiminti žodžio Tolerancija reikšmę;
• aptarti su mokiniais temą, ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar tolerancija vyrauja vienas kito atžvilgiu, kokius netolerancijos ar tolerancijos pavyzdžius mokiniai prisimena;
• rasti ir aptarti XX a. istorijos pavyzdžius, susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei. Paanalizuoti, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam;
• aptarti XX a. Lietuvos istorijos faktus (nacių okupaciją ir sovietinės okupacijos laikotarpius) rasti tolerancijos/netolerancijos pavyzdžius mūsų Lietuvos istorijoje ar jos vertinime.

Tolerancijos dienos simbolio reikšmė ir pasiūlymai, kaip paminėti Tolerancijos dieną

Šiais metais Tolerancijos dienos simboliu siūlome PAUKŠČIUS. Šį simbolį Tolerancijos dienai pasiūlė Klaipėdos Gedminų progimnazijos Tolerancijos ugdymo centras. Paukščio simbolis (daugiau – balto balandžio) dažnai sutinkamas įvairiose religijose ir kultūrose. Balto paukščio reikšmė: meilė, tyrumas, atnešama gera žinia, taika ir t. t. Tolerancijos žodis nereiškia meilės ar taikos. Tai – pakantumas kitam, kitokiam. Todėl Tolerancijos dienai pasiūlytą paukščio simbolį siūlome kaip galimybę išplėtoti tolerancijos temą, pasitelkiant pavyzdžius iš gamtos, žmonių gyvenimo, istorijos bei artimiausios aplinkos.

Pasiūlymai, kaip organizuoti pilietinę iniciatyvą „Tolerancijos paukštis“:
• Rekomenduojame su mokiniais aptarti žodžio „tolerancija“ prasmę ir reikšmę. Paaiškinti, jog žodis „tolerancija“ nereiškia žodžių „meilė“ ar „gerumas“.
• Rekomenduojame paanalizuoti tolerancijos bei netolerancijos pavyzdžius iš istorijos (iš Lietuvos bei pasaulio), paieškoti tokių pavyzdžių iš dabartinio gyvenimo: kasdienių gyvenimo situacijų, iš mokyklos ar vietos bendruomenės gyvenimo.
• Tolerancijos temai aptarti rekomenduojame pasitelkti šių dienų aktualijas – pvz.: pabėgėlių temą ir t. t.
• Rekomenduojame surasti tekstus ar istorijas apie pakantumą, toleranciją gamtoje ir žmonių gyvenime, kurie būtų suprantami jaunesnio amžiaus vaikams, mokiniams ir šių istorijų pagalba supažindinti su žodžio „tolerancija“ prasme.
• Pasiūlyti mokiniams piešti piešinius, panaudojant Tolerancijos paukščio simbolį. Mokinių nupieštus piešinius rekomenduojame aptarti.
Tolerancijos tema – universali, todėl rekomenduojame šią temą pagvildenti įvairių dalykų pamokose, įtraukiant mokinius į pokalbius, diskusijas bei kūrybinę veiklą. Tolerancijos temą siūlome aptarti ir klasių valandėlėse bei kitose, po pamokų organizuojamose veiklose.

Siūlome įtraukti įvairaus amžiaus mokinius į šios dienos minėjimą – kuo anksčiau mokiniai supras ir žinos tolerancijos žodžio reikšmę, tuo daugiau tolerancijos bus mūsų visuomenėje.

Lapkričio 16-ąją mini daugelis demokratinių valstybių nuo 1995 m., kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kasmet, nuo 2003 metų, inicijuoja šios dienos minėjimą. Lietuvoje, kuri nuo seno garsėjo kaip tolerantiška valstybė, anksčiau ir dabar susiduriama su netolerancijos pavyzdžiais prieš kitataučius, kitokį socialinį statusą ar mąstymą turinčius žmones. Netolerancijos pavyzdžių yra ir vertinant istorinę praeitį bei istorines asmenybes. Todėl Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas yra Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos įgyvendinamos Švietimo apie totalitarinių režimų nusikaltimus, nusikaltimų žmogiškumui prevencijos ir tolerancijos ugdymo programos dalis.

Susidomėjusius ir norinčius prisijungti prie inicijuojamo Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimo, maloniai prašome iki 2016 m. lapkričio 16 d. užpildyti elektroninę registracijos formą: https://goo.gl/forms/zDR90VP3Jv1qHyCm1

Užpildžius registraciją, pasirodys tekstas: Dėkojame, jūs sėkmingai užsiregistravote!

Norinčius pasidalinti informacija apie įgyvendintus renginius, maloniai prašome atsiųsti 1–2 kokybiškas nuotraukas šiuo el. pašto adresu: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai ;

Išsamesnė informacija telefonais: 8 706 638 18, 8 706 63804.