Utenos vaikų lopšelyje-darželyje „Pasaka“ atidaryta knygų mainų bibliotekėlė po atviru dangumi

Utenos vaikų lopšelio-darželio „Pasaka“ pedagogai nuolat ieško, tariasi, ką sumanyti, kad vaikų užimtumas pasivaikščiojimų metu būtų turiningesnis, o ugdytiniai būtų užsiėmę ir saugūs. Daug džiaugsmo gali suteikti ne vien tik kamuolys kieme ar kompiuteriniai žaidimai patalpose, bet ir knygos, stalo žaidimai ir bendra kūrybiška veikla.

Darželio pedagogai susižavėjo „Laisvosios bibliotekėlės“ („Little Free Library“) idėja. Projektą „Pasiklydę pasakose“ Utenos vaikų lopšelio-darželio „Pasaka“ bendruomenė nuotaikingai pažymėjo atidarydama knygų mainų bibliotekėlę po atviru dangumi. Darželio ugdytiniai ne kartą lankėsi miesto bibliotekose, tad jiems buvo susidariusi nuomonė, jog knygų vieta tik bibliotekų knygų lentynose. Darželyje šiuo metu sukurta galimybė kitaip dalintis knygomis. Siūloma keistis leidiniais, kurie paliko įspūdį ir suintrigavo. Pagrindinė tokios mainų bibliotekėlės idėja – skatinti skaitymą bei burti bendruomenę, o perskaitytą knygą grąžinti į bibliotekėlę arba pakeisti kita įdomia ir vertinga knyga.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
01/12 
start stop bwd fwd

Tokios bibliotekos egzistuoja ir kitose šalyse, jas vienija projektas "Little Free Library". Knygų dalijimosi iniciatyva atsirado 2009 m. Amerikoje, kai Todas Bolas skaityti mėgusios motinos garbei savo namo kieme pastatė knygomis pripildytą namelį, kurio turiniu galėjo naudotis draugai ir kaimynai. Neilgai trukus, idėja išpopuliarėjo visame pasaulyje, atsirado knygų namelius fiksuojanti ir dalijimąsi knygomis skatinanti organizacija „Little Free Library“. Organizacijos interneto svetainėje galima rasti tokių namelių žemėlapį ir registruoti naujus namelius. Knygų namelius leidžiamose vietose dabar gali pasistatyti arba iš minėtos interneto svetainės tiesiog nusipirkti kiekvienas. Užregistravus gaunamas oficialus namelio numeris, o jo adresas pažymimas „Little Free Library“ žemėlapyje, tad jį galima paprastai surasti. Tiesa, reikia turėti omenyje, kad „Little Free Library“ ragina būti kūrybingiems ir knygų namelius statyti iš antrinių žaliavų ir taip prisidėti prie aplinkos puoselėjimo. Belieka tikėtis, kad piktavališkai nusiteikusiems nekils ranka niokoti knygų namelio ir bendruomeniškai nusiteikusių skaitytojų bus daug.