Konferencija „Gotfrydas Ostermejeris - lietuvių knygotyros pradininkas“

projekto logoUtenos švietimo centras kartu su Lietuvos edukologijos universitetu ir Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centru vykdo projektą „Konferencija „Gotfrydas Ostermejeris - lietuvių knygotyros pradininkas“. Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Projektas skirtas Gotfrydo Ostermejerio XVIII amžiaus II pusės Mažosios Lietuvos lietuvių literatūros ir kultūros istoriko, lietuvių raštijos kūrėjo, kalbininko 300 gimimo metinėms pažymėti. Gotfrydas Ostermejeris literatūrologams jis žinomas kaip giesmių kūrėjas, giesmyno sudarytojas ir istoriografas, kultūros istorikams – kaip ikikrikščioniškosios Prūsijos tautų ir jų religijų tyrėjas, kalbos istorikams – kaip gramatikos autorius. Nors gimė ne Mažojoje Lietuvoje, bet savo tyrimus skyrė mokslo sričiai, kuri dabar įvardijama kaip lituanistika plačiąja prasme.

G. Ostermejeris gimė 1716 m. balandžio 20 d. Marienburge, Vakarų Prūsijoje. 1737–1740 m. Karaliaučiaus universitete studijavo teologiją. 1752 m. Gotfrydas Ostermejeris buvo įšventintas į kunigus ir Trempuose kunigavo iki savo amžiaus pabaigos. Gyvendamas Trempuose jis rinko medžiagą giesmynams, vertė į lietuvių kalbą religinius veikalus, parašė lietuvių kalbos gramatiką.
Praktinė trijų dienų konferencija vyko šių metų balandžio 28-30 dienomis Mažojoje Lietuvoje (dabar Rusijos federacijos Kaliningrado sritis). Konferencijos tikslas-- puoselėti lituanistinį paveldą už Lietuvos Respublikos ribų minint Gotfrydo Ostermejerio 300-ąsias gimimo metines.

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

Konferencijos dalyviai skaitė pranešimus Pedagoginiame institute Isrutyje (dabartinis Černiachovskis), lankėsi Trempų vidurinei mokyklai (dabar Novostrojevas) priklausiančioje buvusioje G. Ostermejerio laikų klebonijoje. Utenos mokyklų (Vyturių, Aukštakalnio progimnazijų, „Saulės“ gimnazijos mokytojai parengė ir pristatė meninę kompoziciją pagal G. Ostermejerio „Širdingą pagraudenimą“. Pagal parengtą programą vyko edukacinė pažintinė išvyka „G. Ostermejeris ir jo palikimas Mažojoje Lietuvoje“. Edukacinės išvykos metu buvo lankomos vietovės, kuriose gyveno, mokėsi ir dirbo Gotfrydas Ostermejeris.
Projektas prasmingas, nes puoselėja lituanistinį paveldą už Lietuvos Respublikos ribų (Rusijos federacijos Kaliningrado sritis), skatina dabartinę kartą prisiminti iškilią asmenybę-Gotfrydą Ostermejerį XVIII amžiaus II pusės Mažosios Lietuvos asmenybę: lietuvių literatūros ir kultūros istoriką, raštijos kūrėją, kalbininką.