Istoriko Adolfo Šapokos 110-osios gimimo metinės

Istoriko Adolfo Šapokos 110-osios gimimo metinės paminėtos Utenos Adolfo Šapokos gimnazijojeUtenos Adolfo Šapokos gimnazijoje 2016 m. vasario mėnesio pradžioje vyko renginių ciklas, skirtas mūsų kraštiečio, istoriko, „Lietuvos istorijos“ redaktoriaus Adolfo Šapokos 110-osioms gimimo metinėms paminėti.
Vasario 1 d. gimnazijos parodų salėje atidaryta Dusetų krašto menininkių Reginos Barzdaitės ir Vilijos Visockienės karpinių ir fotografijų paroda „Visur gražu, bet Lietuvoj gražiausia“, dedikuota gimnazijos patrono Adolfo Šapokos jubiliejui.

Vasario 3 d. gimnazistai, lydimi istorijos mokytojų Birutės Kairienės, Jolitos Baltuškienės ir Daivos Dūdėnienės lankėsi Vilniuje. Išvyka organizuota ne tik artėjančių istoriko gimimo metinių, bet ir Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo dienos proga. Gimnazistai pirmiausia aplankė LR Seimą, kur juos pasitiko Seimo narė Milda Petrauskienė ir Nepriklausomybės gynėjų sąjungos narys, atsargos kapitonas B. Maslaveckas. Mokiniai dalyvavo pilietiškumo pamokose Sausio 13-osios memoriale bei Seimo rūmuose. Seimo narė diskutavo su gimnazistais apie jaunimo dalyvavimo galimybes politinėje veikloje, pakvietė aplankyti Valdovų rūmus. Juose gimnazistams buvo organizuota ekskursija. Mokiniai turėjo galimybę apžiūrėti rūmuose saugomą istoriko Adolfo Šapokos asmeninę biblioteką – daugiau kaip 400 knygų, kurių dalis spausdintos dar XVII amžiuje.

Vasario 4-12 dienomis įvairių dalykų pamokose vyko integruoti forumo debatai „Visur gražu, bet Lietuvoje gražiausia“, buvo atidaryta dar viena paroda „Adolfas Šapoka spaudoje ir mokslo darbuose“ gimnazijos bibliotekoje.
Vasario 9 d. gimnazijos parodų salėje organizuotas parodos „Visur gražu, bet Lietuvoje – gražiausia“ pristatymas ir atvira integruota pamoka-susitikimas su fotografijų autore R. Barzdaite.
Vasario 10 d. gimnazija pakvietė įvairių dalykų mokytojus ne tik iš mūsų rajono mokyklų, bet ir iš Zarasų ir Kupiškio rajonų į respublikinę mokslinę konferenciją „Asmenybės vaidmuo Lietuvos istorijoje“. Joje pranešimus skaitė VU profesorius dr. Rimvydas Laužikas (tema „Pietūs su Radvilomis“), VDU profesorius habil. dr. Alfonsas Motuza (tema „Religijotyros aspektai Adolfo Šapokos Lietuvos istorijoje“, Rietavo muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas (tema „Kunigaikščiai Oginskiai – Lietuvos laisvės puoselėtojai“) ir LEU docentė Vida Kniūraitė (tema „Iš dūminės pirkios į prezidentūrą (politinis Kazio Griniaus portretas)“.
Šventinių renginių ciklas užbaigtas šventine pilietiškumo pamoka, skirta Adolfo Šapokos 110-osioms gimimo metinėms ir Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo dienai. Pamokoje dalyvavo LR Seimo narė Milda Petrauskienė, Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, istoriko Adolfo Šapokos sūnėnas Algirdas Šapoka, viešnia Zinaida Sirvydis, konferencijos dalyviai, buvę gimnazijos mokytojai, gimnazijos bendruomenės atstovai. Šventės metu 4 d klasės mokinė Eligija Bartkutė apdovanota Zinaidos Sirvydis vardo mokslo premija, kiekvienos klasės geriausi mokiniai − gimnazijos tėvų komiteto įsteigtais prizais.

Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos informacija