Diena be automobilio-2015 Utenos vaikų lopšelyje-darželyje „Šaltinėlis"

Diena be automobilio2015 m. rugsėjo 22 d. Utenos vaikų lopšelio-darželio „Šaltinėlio" bendruomenė, kaip ir visa Lietuva, minėjo Dieną be automobilio. Visą savaitę prieš renginį grupėse vyko parengiamieji darbai - ugdytiniai aiškinosi, kuo naudingas ir kuo žalingas automobilis žmogui ir aplinkai, piešė tema „judėjimas be automobilio" Po „minčių lietaus" ir diskusijų vaikai padarė išvadą - automobilis padeda įveikti didelius atstumus, jo pagalba galima sutaupyti laiko, pergabenti sunkesnius daiktus, tačiau, vykstant automobiliu galima pakliūti į „kamštį" ar net į autoįvykį, automobilis teršia aplinką, kurui reikia išleisti daug pinigų, važinėdamas automobiliu žmogus mažai juda.

Šventės rytą, eidami link savo darželio vaikai sutriko — juos pasitiko uniformuoti pareigūnai. Tačiau po akimirkos — kitos, ugdytiniai jau plačiai šypsojosi, mat tie, kurie darželį pasiekė eidami, o ne važiuodami, buvo apdovanoti. O taip pat ir jų tėveliai. Pastarieji už tai, kad ugdo vaikams sveikatą puoselėjančius įpročius. Dovanos, pareigūnų dėmesys ir skambanti muzika teigiama energija „užkrovė" tėvelius visai darbo dienai. Na o vaikai po pusryčių skubėjo į kiemą tęsti linksmybių. Pasidžiaugę, kad visi turime kojas ir jomis galime eiti, tipenti, trepsėti, šokinėti, šokti, bidzenti ir t.t., vieną judėjimo būdą iškart ir išbandė - žygiavo aplink darželio stadioną. Po šventės atidarymo eisenos stadiono takelis buvo užleistas dviratininkams ir paspirtukininkams, mat dauguma iš vaikų šią dieną atvažiavo būtent dviračiais ir paspirtukais. Neliūdėjo ir kiti vaikai — judėjo kitaip: šokinėjo su maišais, „podiumu" žengė apsiavę didelius tėvų guminius batus, varžėsi kitose sportinėse varžybose.
Renginį vainikavo tėvelių suneštų ir „Šaltinėlio" darže užaugintų daržovių ir vaisių priešpiečiai. Daržovės užaugintos pačių vaikų, vykdant įstaigos projektą „Sveikata — pati didžiausia vertybė". Renginio dalyviai turėjo galimybę renginio metu kilusias mintis užrašyti į „Dienos be automobilio" atsiliepimų lentą.
Renginį organizavo ikimokyklinio ugdymo auklėtojos Aldona Vilčinskienė, Janina Vilūnienė ir priešmokyklinio ugdymo pedagogė Diana Tumėnienė.