Aukštakalnio progimnazijoje tęsiasi projektas „Tautinės mažumos Lietuvoje ir jų tradicijos"

Prie Švedijos ambasados2015 m. sausio 27 d. Aukštakalnio progimnazijos aštuntų klasių mokiniai kartu su būrelio „Keliauk. Atrask. Pažink" nariais vyko į edukacinę išvyką „Daugiatautis Vilnius". Tai antroji projekto „Tautinės mažumos Lietuvoje ir jų tradicijos" dalis, kuri skirta supažindinti mokinius su Lietuvos rusų architektūros paveldu. Ekskursiją pradėjome prie LR Prezidentūros, vėliau maršrutas tęsėsi Vilniaus Universiteto link, kur mokiniai susidomėję klausėsi istorijų apie Taraso Ševčenkos pirmąją meilę Vilniuje, Kutuzovą, Aleksandrą I ir Napoleoną, žymų kompozitorių Michailą Oginskį.

Judant toliau, šv. Paraskevijos cerkvės (seniausios Vilniuje) link, išgirdo apie Petro I apsilankymą Vilniuje. Einant Didžiąja gatve susipažino su stačiatikių cerkvių likimu – Nikolskaja ir jau nebeegzistuojančia Voskresenskaja.

Dar 2014 m. gruodžio mėnesį Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje vykusiame renginyje, skirtame susitikimui su Švedijos ambasadore Lietuvoje Cecilia Ruthström-Ruin, susipažinome su ambasados kultūros projektų koordinatore Giedre Berželionyte, kuri pakvietė mus aplankyti ambasadą Vilniuje. Mes pasinaudojome šiuo kvietimu ir nuvykome į pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Didžiojoje gatvėje, įsikūrusią Švedijos Karalystės ambasadą. Sutartu laiku, prie ambasados vartų mus pasitiko ir įsimintiną ekskursiją pravedė informacinių ir kultūros projektų koordinatorė Giedrė. Ji mokinius supažindino su unikaliu pastatų komplekso interjeru, papasakojo apie ambasados darbuotojų darbą. Visi smagiai juokavome, kad aštuntokė Greta netgi pradėjo savo tarptautinę muzikės karjerą, nes koordinatorė pasiūlė jai pagroti ambasadorės sūnaus pianinu. Vėliau į susitikimą atėjusi ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin atsakė į mokinių klausimus ir buvo maloniai nustebinta jų žiniomis apie Švediją, džiaugėsi, kad kasmet aplankome Stokholmą, ragino visus domėtis ambasados veikla ir dažniau lankytis ambasados puslapyje Facebook.

Dėkojame Švedijos Karalystės ambasadorei Lietuvoje Cecilijai Ruthström-Ruin ir ambasados informacinių ir kultūros projektų koordinatorei Giedrei Berželionytei už šiltą ir įdomų priėmimą.

Po mokinių vizito koordinatorė Giedrė parašė: „Ačiū, kad atvykote, tikiuosi, kad patiko. Iki pasimatymo".

Edukacinę išvyką organizavo ir mokinius lydėjo Aukštakalnio progimnazijos geografijos mokytoja Inga Šulcienė bei rusų kalbos mokytojos L. Paškauskienė ir L. Makarova.

https://www.facebook.com/EmbassyofSwedeninVilnius?fref=ts