Jaunimo mokyklos komanda dalyvavo FIRST LEGO League varžybose

Violeta Develienė

2015 m. gegužės 22 d. Vilniaus „Litexpo" parodų centre vyko „Robotiada 2015", kurią organizavo VŠĮ „Robotikos Akademija" kartu su INFOBALT asociacija. „Robotiada" – tai varžybos, kuriose gali dalyvauti įvairaus amžiaus mokiniai, ir paroda, kurioje profesionalai pristato robotų galimybes. Renginio tikslas - įrodyti, kad šia veikla gali užsiimti ir mėgautis įvairaus amžiaus vaikai, mergaitės ir berniukai. Pagrindinis renginio akcentas - pasaulinių robotikos varžybų FLL (FIRST LEGO League) Lietuvos komandų finalas. Varžybas sudarė trys užduotys: robotų turnyras, projektų konkursas ir vertybių išbandymas (komandiškumo pristatymas).

Varžybose dalyvavo apie 70 komandų iš visos Lietuvos. Viena iš jų – Jaunimo mokyklos mokinių komanda „Vėjavaikiai'', vadovaujama mokytojo Mindaugo Grašio. Tai vienintelė komanda atstovavusi Utenai. FLL - tai robotikos programa mokiniams nuo 9 iki 16 metų, kurios tikslas – sudominti vaikus mokslu, technologijomis, mokytis jas taikyti (tobulinti gyvenimiškus įgūdžius). Kiekvienais metais FLL rengia užduotis skirtinga tema.

robotai_1
robotai_2
robotai_3
robotai_4
1/4 
start stop bwd fwd

Šiemet varžybų dalyviai buvo kviečiami svajoti ir teikti siūlymus kuriant Ateities mokyklą – vietą, kurioje ugdymo procesas vyktų veiksmingiau. Kas kitas, jei ne patys vaikai geriau žino ko trūksta dabartinėms mokymo įstaigoms. Vaikai FLL varžyboms ruošėsi iš anksto. Jie komisijai pristatė savo sukonstruotą robotą, jo ypatybes, pasakojo apie tai, kaip robotas yra suprogramuotas, komentavo savo sprendimus. Vaikai dirbdami privalėjo laikytis FLL bendrųjų vertybių. Komandos vertybes jie išdėstė plakate. Kaip vertybę mokiniai akcentavo komandinį darbą, draugiškumą, pagalbą vienas kitam ieškant sprendimų, o tai ir atveria kelią į džiuginančius rezultatus.
Jaunimo mokyklos komanda FLL nugalėtoja netapo, tačiau vaikai teigė, kad svarbiau yra tai, ko dirbdami išmoko ir atrado.