2014 m. balandžio 9-13 d. Comenius projektas nuvedė į Jano Amoso Komenskio gimtinę

ComeniusUtenos r. Leliūnų pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai jau antri metai dalyvaudami tarptautiniame Comenius daugiašalės partnerystės projekte „Muzika kaip kultūrinio identiteto perteikėja" š.m. balandžio 9-13 dienomis vyko į paskutinįjį šio projekto susitikimą į Stredni ododborna škola Luhačovicę, (Čekijos Respubliką). Į projektinį susitikimą vyko Utenos r. Leliūnų pagrindinės mokyklos l.e direktoriaus pareigas I. Gutaravičienė, mokytojai L. Tarvydienė, A. Tidikienė, A. Gutauskienė, E. Gutauskas ir mokinai I. Žemčiugovas, A. Deikus, R. Tyla.

Projekto tikslas - pažinti XX amžiaus muziką ir muzikus per 60 –ies metų laikotarpį, tuo pačiu suteikti mokiniams muzikos, filosofijos, IT ir anglų kalbos žinių, gebėjimo dainuoti ir muzikuoti, pažinimo ir pagarbos kitų šalių tradicijoms. Mūsų projekto koordinatorė - Ispanija, o partneriai – Italija ir Čekija.

Stredni ododborna škola Luhačovice mokykla - tai profesinio mokymo mokykla, turinti UNESCO mokyklų tinklo statusą, kur viena šios mokyklos veiklų – muzikos instrumentų gamyba. Šioje mokykloje mokiniai ir mokytojai buvo susipažindinti su mokinių meno, dailės, muzikos ir kt. darbais, lankėsi mokinių darbų parodoje, pamokose. Dalijosi savo įgyvendintomis veiklomis Mover Maker, PowerPoint ir Prezi pateiktyse: kiekvienos partnerinės mokyklos atstovai pristatė paskutiniąsias šio projekto veiklas: interviu su žinomu šalies muzikantu, grupe ar dainininku, apsilankymą įrašų studijoje ar TV, įrašytą kitos partnerinės šalies dainą.
Mokytojai tarėsi kaip toliau kurti Comenius daugiašalės partnerystės projekto baigiamąjį produktą pradėtą www.wix.com internetinėje erdvėje, kalbėjo apie darbus, kuriuos būtina pabaigti eTwinning projekte „Muzika kaip kultūrinio identiteto perteikėja", diskutavo kaip sėkmingiau įgyvendinti eTwinning ir Comenius projektų sklaidos ir įsivertinimo procesus.
Luhačovice – tai kurortinis mineralinių vandenų ir gydyklų miestelis. Nustebome, kad buvome pakviesti į susitikimą su miesto meru Františeku Hubáčeku. Lankėmės Zlin miesto František Bartoš bibliotekoje, kur klausėmės filharmonijos meistrų atliekamų žymiųjų čekų kompozitorių J. K.Vanhalo, L.Koželuho, A.Dvorako, Z.Fibicho ir kt. 18 – 20 a. kūrinių, pritariant smuikui, fleitai, pianinui ir arfai. O išvykoje į Vysoké Pole susipažinome su čekų Velykų tradicijomis, kaimo gyvenimu, o vakaronės metu - su folklorine muzika ir šokiais.
Dalyvaudama šioje unikalioje švietimo LLP programoje ir Comenius paprogramėje, niekada nekilo mintis, kad likimas atves į Uherský Brod miestą Čekijos Respublikoje, kur gimė Janas Amosas Komenskis - įžymus moravų (čekų) pedagogas, rašytojas, visuomenės veikėjas, pirmasis Europoje parengęs vientisos švietimo sistemos pagrindus, dar vadinamas ir „Pedagogikos Niutonu" ir tuo pačiu ES LLP Comenius paprogramės vardu!
Vykstant namo mokiniai kalbėjosi: „norėčiau dar sugrįžti į Luhačovicę, puiki mokykla, dabar drąsiau jaučiuosi bendraudamas, buvo įdomu išgirsti originalią čekų baroko muziką, o taip pat apsilankyti Batų muziejuje Zlin mietse " (Rolandas), „šis projektas parplėtė mano žinias apie Čekijos Respubliką, jos muzikinį ir kultūrinį akiratį, įgijau patirties bendraudamas anglų kalba, oro uosto darbu" (Audrius), „per trumpą laiką patobulinau anglų kalbėjimo įgūdžius, išmokau dirbti su MoverMaker programa, įstrigo pažintis su Zlin biblioteka, joje atliekamasi čekų muzikantų kūrinais, smagu buvo lankytis čekų pedagogo J. A. Komensio gimtinėje.. " (Ignas).
Ir dar vienas netikėtumas – prieš atsisveikinant šios mokyklos direktorius Karelas Milička padovanojo savo tris išleistas pedagogines knygas su autografu.

Projekto koordinatorė Loreta Tarvydienė


Veikla yra finansuota iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis pranešimas atspindi tik autorių, bet ne Švietimo mainų paramos fondo, Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį, todėl Europos Komisija neatsako už medžiagos turinį bei už galimą informacijos naudojimą